Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Carl Åkerlund: En Steen som flög

Vagn Steen, 1928–2016.Bild: Andreas Bergmann Steen
”Den der fanger fuglen fanger ikke fuglens flugt". Orden är flyktstreck fångade av den danska poeten Vagn Steen som avled i torsdags vid 88 års ålder. Steen var en av Nordens främsta konkretistiska poeter och öppnade det danska fältet för detta poetiska utforskande av språket i mitten av 60-talet med diktsamlingarna "Digte?", "Riv Selv" och "Skriv Selv".
Jag hade nöjet att arbeta med honom för drygt tio år sedan på ett skrivarläger i Hillerød, för ungdomar från bägge sidor Sundet. Vagn var en förebild som tog sig an allas skrivande med samma kreativa intresse, humoristiska uppriktighet och märkliga språkkänsla. Samspelet med ungdomarna var talande för hans antielitistiska attityd, en anarkistisk hållning som tog honom till ett lektorat på Göteborgs Universitet 1957-1962 och en amerikansk professorstitel i konkret poesi.
Steens konstnärskap suddade ut danskans gränser: han struntade i genrer, ordföljder och former, skrev radio, tv, interaktiv poesi och gjorde utställningar. Han frigjorde böcker ur sina band och ord från sina objekt. Nu har han själv fångats av flykten och följt den vidare, för att parafrasera hans kända "Digt med ikke" – som börjar och slutar i diktarens frihetsgåta: "den der fanger fuglen fanger ikke fuglens flugt".
Gå till toppen