Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han går emot nättrenden

En engelsman som säljer antika kartor och reselitteratur. Låter det lite som Hugh Grant i "Notting Hill"? David Neil går också emot nättrenden i sitt nystartade galleri.

David Neil ägnar de flesta eftermiddagarna åt sitt galleri på Stora Gråbrödersgatan 13.Bild: Sara Martelius
I juli flyttade han in i vännen Patrik Anderssons antikvariat på Stora Gråbrödersgatan och startade sin verksamhet. I några hyllor vid fönstret kan man nu beskåda antika grafiska blad av Domkyrkan, planscher med fågelmotiv från Von Wrights "Svenska Fåglar" och en handkolorerad karta över städerna Helsingborg, Landskrona, Lund och Malmö från 1645.
– Mina kartor och grafiska blad är mestadels från Skandinavien och jag försöker att alltid ha unika kartor av Lund på lager, berättar David Neil, som framförallt får tag i sina objekt på Crafoords och Bukowskis auktioner.
Reseböcker och topografiska kartor finns också i utbudet. De flesta av hans föremål är från 1700-talet.
– Jag har en kollega i Köpenhamn, men vad jag vet finns det ingen i södra Sverige som säljer liknande objekt. Det har varit lugnt i augusti men jag tror att jag har en god möjlighet att bilda mig en kundkrets, säger David Neil.
Nu är bokletande studenter tillbaka i stan, med han förväntar sig inte att få butiken invaderad av just dem.
– Men kanske deras professorer och föräldrar. Jag satsar på kvalitet, inte kvantitet. Medelpriset på en karta ligger omkring 6000 kronor.
I butiken står en skylt med budskapet: "Idag pratar vi engelska och lite svenska". David drev under tjugo års tid tre butiker i grevskapet Devon i England som han kommer ifrån. Den senaste låg i huvudorten Exeter som precis som Lund är en universitetsstad.
Där åkte han ofta på bokmässor, något han även gör här i Sverige och i oktober kommer han att visa sina kartor, böcker och grafiska blad på Bokhistoriska sällskapets antikvariska mässa i Stadshallen.
David Neil har varit Lundabo sedan 2005 när han kom hit för kärlekens skull. Tidigare har han undervisat i engelska på en skola i Malmö, men saknade att arbeta med böcker.
– Jag har alltid gillat att samla böcker, både när jag arbetade som lärare och när jag drev bokaffärer i Devon. Speciellt böcker om platser och naturvetenskap. Jag funderade på vad jag kunde göra utan att prata svenska och fick en vision om att ha en butik här när Patrik sökte en kollega. Det visuella talar sitt eget språk, säger David Neil.
Han har sett stora förändringar i den antikvariska handeln sedan han startade 1988 och många butiker stänga både i Sverige och Storbritannien.
– Flera handlare är bara på nätet nu så jag tror att det är ganska ovanligt att starta en antikvarisk verksamhet idag.
Gå till toppen