Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

Polisskytten i Christiania gripen

Två poliser och en privatperson har skjutits i Christiania sent på onsdagskvällen, rapporterar flera danska medier.
En av poliserna har träffats i huvudet och är svårt skadad.

Bild: Jens Nørgaard Larsen
Tidigt i morse greps den misstänkte gärningsmannen, uppger dansk polis. Han greps efter polisundersökningar och tips från allmänheten på en adress i byn Kastrup, i området Vinkelhusene.
Mannen omringades av Politiets Aktionsstyrke. En polisman anropade mannen, när han försökte fly från platsen. Den misstänkte gärningsmannen var beväpnad vid gripandet och efter en kort skottlossning, där mannen också träffades, gav han upp.
Vittnen ska ha hört tre skott, och även sett mannen ligga nedskjuten och sårad, uppger Ekstrabladet
Utöver den gripne mannen har ytterligare fyra personer gripits, och begärts häktade.
Den 25-årige gärningsmannen var för fem år sedan misstänkt för dråp. Han är känd av polisen som en viktig aktör i haschhandeln i Christiania. Gripandet skedde i samband med att han skulle hämta upp pengar från försäljningen i en av bodarna längs Pusher Street.
"Han kom cyklande med dagens omsättning från en haschbod, när polisen stoppar honom. Då skjuter han", säger Köpenhamns chefspolisinspektör Jørgen Skov.
Flera skott sköts i Christiania i Köpenhamn på onsdagskvällen och polisen uppmanade vid klockan 23.15 folk att hålla sig borta från området. Alla vägar till och från Christiania spärrades av.
"Två polismän är träffade av skott i Christiania. En i benet. En i huvudet." skrev Köpenhamnspolisen på Twitter.
Ytterligare en person har blivit skjuten i låret, uppger Köpenhamnspolisen. Personen ska inte ha blivit skjuten av polisen.
Skottlossningen ska ha skett under "polisens rutinmässiga arbete" enligt Köpenhamnspolisens Twitterkonto.
Ett massivt polisuppbåd larmades till platsen. Poliser patrullerade med tunga vapen redan en kort stund efter skjutningen och lediga poliser kallades in som förstärkning.
Vid klockan 02.15 höll Köpenhamnspolisen en presskonferens, där man meddelade att man vet vem gärningsmannen är och att man jagar honom runt hela Köpenhamn. Han ska vara känd av polisen sedan tidigare och bedöms som farlig, rapporterar flera danska medier.
Man uppgav också att den ena polismannens tillstånd är mycket allvarligt, de andra två skadade ska ha lindrigare skador.
Strax efter larmet om skjutningen beordrades svensk polis till Öresundsbrons betalstation för att förstärka gränskontrollen där. De civilanställda obeväpnade passkontrollanterna förvisades in i en arbetsbod och ersattes av poliser med automatvapen.
De civila passkontrollanterna visades bort från platsen.Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Att polisen förstärkte kontrollen vid gränsen berodde dock inte på att det fanns indikationer på att en eventuell gärningsman skulle söka sig till Sverige.
– Det är en allmän gränskontroll, men i och med skottlossningen förstärker vi den. Det finns inget som tyder på att det är någon som försöker fly till Sverige, sa Skånepolisens vakthavande befäl Magnus Lefèvre.
Tågtrafiken stod också stilla en längre stund kring midnatt – och i danska medier spekulerades det i om det berodde på skjutningen.
Men anledningen var att det var obehöriga på spåret – svensk polis stoppade en man som ville söka asyl i Sverige efter att han försökt ta sig hit till fots. Enligt polis på plats på Lernacken stoppades mannen på dansk sida och skulle tas om hand av dansk polis.
Under en period i våras stoppades i snitt en person varannan dag som försökt ta sig över till Sverige på det sättet.
Läs också Öresundstunneln dödsfälla för flyktingar
Mannen som försökte ta sig till Sverige orsakade tågstopp, togs av svensk polis och skulle föras tillbaka till Danmark.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen