Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Läsartext: ”Stenen som du kastade mot mig träffade inte – men den dödade hopp”

”Om du vet i vilka bilar det ligger handgranater, håll dig borta från dem.” Det skriver brandmannen Kaj Engelke till dem som kastar sten och bränner bilar.Bild: Patrick Persson
Jag har kommit hem från ännu en natt kantad av bilbränder. Jag är brandman och trött. Men vila får vi göra sen – när vi har löst problemen vi står inför.
Läs mer: Nya bilbränder i natt
Du, bäste stenkastare, är ett av samhällets problem. Jag ska förklara för dig. När du kastar en gatsten som kan döda mot mig är du en av samhällets fiender. Du får ingen respekt om du tror det. Du skapar istället en känsla av hopplöshet hos de människor som arbetar aktivt för att väcka dig ur slummern, och ur slummen.
Det finns en annan väg! Ditt liv inte är kört. Jag har gjort många dumheter i mitt liv. Min far var knarklangare. Han var tjuv. Han lärde mig hur man gjorde.
När vi köpte lösgodis så brukade han stajla med att alltid kunna gissa rätt på hur många gram godis det var. En förmåga han utvecklat för att han langade amfetamin.
Jag var stolt! Han bidrog inte direkt till samhället på det sättet, men han var duktig på sitt jobb och man tar vad man får när ens förebild är en jävla idiot. Jag stal allt möjligt med honom, det var roliga nätter. När vi stal så var han hellre hög på kokain, för att prestera. Och det gjorde han, vi åkte aldrig dit.
Du är också duktig på ditt jobb. Stenen du kastade på mig var en gatsten på tre kilo. Jag är imponerad av din styrka. Du måste träna aktivt för snabb var du, du försvann snabbt som satan. Du har inte heller åkt dit ännu.
Men tro mig när jag säger detta: Den vägen jag valde ur mörkret är den som fungerar. Köp inte skitsnacket om att det är någon annans fel. Det är inte kollektivet, det är du och ingen annan. Om du inte vill lyssna på mig, lyssna då till Gandhi som sa ”Be the change that you wish to see in the world”. Vad tycker du om det? Har du hört talas om Gandhi? Jag lärde mig om honom i skolan när jag blev ambassadör och förespråkare för ”Non violence”. Inget våld, det funkar inte. Jag vet det, för när min far slog lärde jag mig att inget gott kommer ur det.
När jag var hos honom delade vi säng, farsan och jag och brudarna som han tog med hem på nätterna. Jag tyckte det var obehagligt men det sket han i. Jag fick väcka honom när han skulle gå till jobbet, det var inte han som väckte mig för att gå till skolan. Jag gjorde allt jag kunde för att hjälpa honom. Jag älskade honom!
Efter tre vändor bakom bom dog han av hjärtinfarkt. Men jag älskar honom faktiskt fortfarande. Jag har förlåtit honom, det är en stor befrielse.
Jag tror på förlåtelse. Jag tror inte på fördömande. Jag dömer inte dig, jag är du. Vi delar den här planeten tillsammans som jämlika. Sverige är ett av de länder i världen som har kommit längst i den insikten. Det är för att vi är så bra på att hjälpa varandra som vi har en så hög levnadsstandard.
Läs mer: ”Jag drar en djup suck varje gång jag hör populistiska rop om 'hårdare tag'”
När du kastar sten på mig, faktiskt nästan dödar mig, så uppvisar du respektlöshet och hat. Jag har kollegor som växte upp med dig, de hjälper till att bygga samhället. De tog vägen ur, de köpte inte skitsnacket om att det inte går att prestera i samhället om man är uppvuxen i utanförskap.
Läs mer: Åsikter: ”Jag släcker din giftiga eld men jag går inte på ditt skitsnack, bilbrännare”
Om du lever i utanförskap, lär dig av dem som inte gör det och som säger att vägen ur är att ta sitt ansvar.
Jag jobbar på lördag. Snälla, visa att du har läst detta genom att inte kasta en enda sten då. Och om du vet i vilka bilar det ligger handgranater, håll dig borta från dem.
Jag pallar inte att dö för en bilbrand.

Kaj Engelke

Kaj Engelke arbetar på Räddningstjänst Syd sedan 2008 och skrev i förra veckan ett första, mycket uppmärksammat, brev till bilbrännarna.
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Läs alla artiklar om: Bilbränderna i Malmö
Gå till toppen