Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Arbetet med att knyta ihop Rosengård med Möllan har startat

Utanför Rosengårdsbiblioteket står det några gula möbler som skapats av barn och landskapsarkitekter i skön förening. Skapelsen är ett sätt att arbeta som ska leva vidare i byggandet av den nya Amiralsstaden.

Yuhan Ren 7,5 år hjälpte till att bära ut och skruva ihop bänkarna när den tillfälliga mötesplatsen utanför Rosengårdsbiblioteket invigdes.Bild: Sandra Henningsson
De gula sitt- och klättermöblerna invigdes för en vecka sedan. De är endast tillfälligt placerade där.
– Från början var det meningen att de skulle stå där en månad. Nu för vi diskussioner med fastighetsägaren om en förlängning, säger Karin Andersson, landskapsarkitekt på Disorder.
Hon jobbar som konsult för Malmö kommun i stadsutvecklingen av Amiralsstaden.
– Det är viktigt att bjuda in dem som bor och arbetar i området i utvecklingsarbetet, säger hon.
Det var i somras som barn, mellan fem och femton år, hade workshops med grafiska designers från Summer Studios. Målet var att skapa en mötesplats på den tomma platsen utanför Rosengårdsbiblioteket.
– Barnen har fattat att man både kan sitta och klättra på möblerna, men vi ser också hur vuxna som jobbar på Rosengårdscentret använder dem som fika- och mötesplats, säger Karin Andersson.
Amiralsstaden är än så länge bara ett begrepp. Det handlar om att binda samman områdena kring planerade Rosengårds station – Rosengård, Annelund, Sofielund, Östra Sorgenfri och Emilstorp – med varandra och Möllevången.
Detta ska bland annat ske genom att förvandla Amiralsgatans sträckning i Rosengård till stadsgata med nya hus och trottoarer. Kommunen vill involvera de boende och andra samhällsaktörer för att med deras engagemang lyfta området - allt från skolbetyg till arbetsmarknad och bostadskvalitet.
– Nästa steg i arbetet med Amiralsstaden blir troligen en internationell arkitekttävling om någon tillfällig verksamhet vid Enskifteshagen, säger Karin Andersson.
Det gamla industriområdet, som MKB köpt, består främst av den gamla förpackningsfabriken PLM, som idag hyser allt från idrotts- och vårdlokaler till färggrossister och en postterminal.
– I framtiden blir det ett blandat område med bostäder och verksamheter. Men vi pratar nog minst fem år innan vi överhuvudtaget kan börja bygga, sa MKB:s affärsutvecklingschef Gunnar Östenson till Sydsvenskan förra våren.
Gå till toppen