Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

”Det är en konstart som inte får dö ut”

Stig–Arne Johansson och Sune Olsson brinner för det traditionella smidet. Därför ordnar de nu kurser i varmsmide i ABF:s regi.

Stig-Arne Johansson och Sune Olsson visar hur varmsmide ska gå till.
Sune Olsson har bra fart i ässjan i sin smedja i Hög. Där står han och Stig-Arne Johansson och visar hur en klädkrok ska göras. För att få riktig värme öppnas fläkten.
– Vi ska upp i 1 300 grader, annars är det för ljummet och axlarna tar stryk. Och det ska vara en nätt hammare, men med rappa slag, förklarar Stig-Arne.
Han tar ut järnet till städet, eller ambulten som de riktiga smederna säger, och börjar forma med hammaren.
– Järnet svalnar på ambulten så det får värmas gång på gång. Det gäller att ha tålamod, säger Sune.
– Nu kyler jag av i vatten för jag vill inte slå ihop öglan till kroken, berättar Stig–Arne.
Under tiden han bankar visar Sune runt i smedjan, som funnits där sedan mitten av 1800-talet. Förvisso ombyggd och tillbyggd.
– Det är rätt häftigt, säger Sune, medan han drar igång drivningen.
– Du ser remmarna i taket som går till borrmaskinen och svarven. Här borta finns en fjäderhammare så du slipper banka själv, säger han och ett högt dunkande hörs i smedjan. Båda han och Stig-Arne har ett långt arbetsliv som smeder bakom sig, ja Sune är bara 67 och jobbar ännu.
– Vi saknar folk på firman hela tiden så jag kan jobba när jag vill, berättar han.
Det är dåligt med återväxten och intresset för att bli smed har, så att säga, svalnat. Men det tänker Sune och Stig–Arne råda bot på. Därför ska de nu arrangera kuser i ABF:s regi.
– Det är varmsmide och konstsmide. Jag brinner för att lära ut smideskonsten, det är mitt livselixir, säger Stig-Arne, som är 77 år.
De har tidigare hållit i smideskurser.
– Vi slutade för fyra år sedan, men då fanns det ett stort intresse. Och det kom även mycket damer hit.
Det verkar bara vara fantasin som sätter gränser för vad som kan smidas.
– Adventsljusstakar, traditionella eller hur du vill ha dem. Och någon kan göra en vikingabåt där vi först smider skeppet och sedan sätter i hållare för värmeljus eller stearinljus. Men det kanske inte blir på första kursen, säger Stig-Arne.
Sune går och hämtar huvudet av en oxe som de har gjort.
– Du hugger fram huvudet i det varma järnet. Den kan sitta på en käpp eller ett skohorn, det går aldrig i sönder, berättar Stig-Arne.
I dag är det moderna metoder som används. Kallsmide är vanligt hos plåtslagare och är inte så tidsödande.
– Men de finns många som vill ha riktigt smide och då vet de vad en kläpp eller ett gångjärn till en grind kostar, säger Stig-Arne.
Sune visar ett gediget bord och stolar i trädgården, som han har smitt. Deras passion går inte att ta miste på.
– Men man undrar hur det ska gå. Varmsmide är en konstart som inte får dö ut, säger Sune.
Gå till toppen