Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

Lite för hysteriskt

Patsy och Edina (Joanna Lumley och Jennifer Saunders) från tv-succén "Helt hysteriskt" är tillbaka – på bioduken.Bild: David Appleby

Absolutely fabulous: The movie

Storbritannien, 2016. Regi: Mandie Fletcher. Med: Jennifer Saunders, Joanna Lumley, Jane Horrocks, Julia Sawalha. Barntillåten. Längd: 1.31.
Som om det inte var fullt tillräckligt med 100 procent Edina Monsoon och Patsy Stone för att fylla ut ett långfilmsformat, så har gänget bakom den här filmen valt att fullkomligt stapla överdråpliga situationer på varandra, i en utsträckning som gör att de stjäl fokus från det allra roligaste: Saunders och French och deras två hejdlösa rollfigurer.
Med det sagt, så är filmatiseringen av tv-serien "Helt hysteriskt" ändå en lång Bollinger-fest för fansen. Och även om serien låg helt rätt i tiden just när den kom i början av 90-talet, så fungerar fortfarande den satiriska udden, riktad mot den trendängsliga mode- och kändisvärlden. Det allra härligaste med ”The movie” är dock att det här blir tydligare vad berättelsen allra mest handlar om: kvinnlig vänskap, som inget kan komma emellan (inte ens en tråkig dotter) och som alla vapen är tillåtna för att rädda (som en cool dotterdotter).
Det är 2016 och Edinas pr-karriär går hopplöst utför. Patsy däremot har fått ett uppsving som moderedaktör. På en tillställning som involverar Kate Moss, Jon Hamm och ytterligare ett stort antal kända namn, går allt fel och Patsy och Edina tvingas ta till flykten, när sociala medier-jakten tar fart.
När filmen riskerar att kantra, för det gör den då och då, är räddningen att fokusera på Joanna Lumley. Hon är samtidigt råare och mer finkalibrerad än någonsin. Här finns en scen som involverar självinjicering av botox, som är en blivande klassiker och som är värd biobiljetten bara den.
Det hade gått att göra det här bättre på många sätt. Ett hade varit att låta Edina och Patsy rymma till ett trendigt lyxretreat på en mer kontroversiell plats än franska rivieran. Till exempel valfri diktatur eller fattigt land med stora problem. Då hade samtidskommentaren och satiren blivit rejält mycket skarpare. Och helheten roligare.
Gå till toppen