Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

”Vi är visselblåsare för patientsäkerheten”

På söndag demonstrerar vårdanställda i hela landet för bättre arbetsvillkor. Missnöjet har grott länge. Sjukvården är också den välfärdsfråga som oroar svenskarna mest just nu, enligt en färsk opinionsundersökning.

Bild: Britt-Mari Olsson
– Varje sommar drar sjukhusen ner på vårdplatser och bemanning. På hösten säger sjukhusledningarna "det har gått bra". Men på bekostnad av vem? säger Agneta Lenander, som arbetar på en medicinavdelning på Landskrona lasarett.
Hon är en de tre sjuksköterskor som i våras drog igång kampanjen "Slut på rean - en annan vård är möjlig".
Uppropet fick starkt gensvar över hela Sverige, grupper på 26 orter har anslutit sig.
Vad vill ni uppnå?
– En diskussion om vilken vård vi ska ha i Sverige, och vilka som ska utföra den. Framförhållning, så att ansvaret för bemanningen inte läggs på personalen, säger Agneta Lenander.
Men mer konkret?
– Vårdplatser som täcker behovet, och vårdpersonal som täcker behoven så att de som jobbar inte behöver bli sjuka av sitt arbete och patienterna inte skadas.
En del av problemet är väl bristen på sjuksköterskor?
– Nej, det är inte brist på grundutbildade sjuksköterskor. Däremot på en del specialiserade sköterskor - och det saknas attraktiva lyssnande arbetsgivare.
Under våren slog missnöjet bland Skånes vårdanställda ut i full blom på flera platser. Protester och massuppsägningar spred sig från intensivvården (iva) i Kristianstad, till barnmorskor och narkossköterskor i Helsingborg.
Bild: Britt-Mari Olsson
I Malmö protesterade erfarna iva-sköterskor mot lönesättningen, och medicinska sekreterare mot arbetsbördan.
Parollerna inför söndagens demonstrationer är "hållbar arbetsmiljö" och "tid för återhämtning vid natt- och skiftarbete".
– Vi måste börja titta på andra styrsystem, vi kan inte vårda människor som man tillverkar bilar på Toyotafabriker. Ingen har helhetsgreppet, säger Agneta Lenander.
– På lasarettet i Landskrona får vi på nätterna in 85-100-åriga patienter från sjukhuset i Lund, som har väckts och skjutsats iväg för att deras platser behövs för ännu sjukare patienter.
– Multisjuka äldre och patienter inom psykiatrin kan inte tala för sig och de far illa i dagens system.
Agneta Lenander har jobbat som sjuksköterska i Landskrona i tretton år, dessförinnan på Sus i Lund och även en sväng i den privata vården.
Hon kallar sig själv "aktivist" för bättre förhållandena inom sjukvården. Sedan 2014 är hon också politiker, för Vänsterpartiet i regionfullmäktige.
– Det är svårt att skapa opinion den parlamentariska vägen, det tar lång tid. Vi hoppas att vår aktion blir startskott för en framåtriktad debatt där alla kan delta.
– I det här är jag inte politiker, utan människan Agneta.
I de gemensamma ramarna för söndagens demonstration står uttryckligen att "manifestationerna ska vara partipolitiskt obundna".
Sjuksköterskor, undersköterskor, skötare men också patientföreningar och andra sympatisörer finns bland de lokala arrangörerna.
Men det finns också de som är kritiska mot beskrivningen av att hela sjukvården är i svår kris.
Yrkesföreningen Sjukhusläkarna stöder debatten om vårdplatsbristen, men har inte skrivit under uppropet. Flera styrelsemedlemmar i föreningen tycker att bilden av bemanningsanställda och av effektiviseringar i vården är för mörk.
Fler vårdplatser och kortare arbetstid kostar ju pengar, som någon måste betala?
– Då får samhället bestämma vad vi ska göra. Vilka ska vi inte rädda livet på? Du kan inte betala för grus och förvänta dig guld, säger Agneta Lenander.
– Här i Skåne har vi landets lägsta landstingsskatt, hög produktivitet och sjuktal som ökar. Det kostar pengar!
Är då skattehöjning ett krav?
– Nej. Vi pratar om patientsäkerhet och en arbetsmiljö som är hållbar i längden. Effektivisering kan vara lönsamt till en viss nivå, sen blir det dyrt för samhället och där är vi idag.
– Se på ökningen av anmälningar till patientnämnderna och Lex Maria-anmälningar, på vårdskadorna. Vi gnäller inte - vi är visselblåsare.
En opinionsundersökning av Demoskop som publicerats i tidningen Dagens Samhälle visade att sjukvården, och arbetsbelastningen för sköterskor och läkare engagerar svenska folket mest just nu.
– Den har seglat upp de senaste månaderna. När jag såg det tänkte jag - yes! Äntligen! säger Agneta Lenander.

Aktioner på 26 platser

I Skåne blir det demonstrationer på sex orter: Malmö, Lund, Trelleborg, Helsingborg, Hässleholm, Kristianstad.
I Lund börjar aktionen kl 12, på övriga platser kl 14.
Uppropet startades i maj av tre sjuksköterskor, Charlotta Dickman och Päivi Vikkavaara från Stockholm och Agneta Lenander, Skåne.
Gå till toppen