Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingen ängel – men Welch har Bibeln som guide

Malmö Redhawks Noah Welch är kontrasternas man. En Harvardutbildad hockeyback som har Bibeln som rättesnöre. Tidigare i livet uppträdde amerikanen inte som ett helgon och han är ingen ängel på isen.

Noah Welch gick från SM-guldet med Växjö 2015 till att trilla ur med Modo 2016. ”Tro det eller ej, hur svårt det än var förra säsongen, så trivdes jag och min fru ändå. Men det är en lättnad att vara här i Malmö.”Bild: Peter Frennesson
– Ibland frågar folk mig hur jag kan vara kristen och spela hockey. Och vara så våldsam på isen. Jag spelar fysiskt, det är min stil. Jag försöker inte att spela fult, men det händer att jag går över gränsen och bryter mot reglerna när känslorna rinner över, säger Noah Welch, 34 år.
Det finns inte tillstymmelse till elakhet i Noah Welchs ögon. Blicken är mild och snäll.
– Bibeln är en guide för mig. Livet handlar inte bara om att fokusera på sig själv, säger han.
Fick du en religiös uppfostran?
– Nej, nej. Långt ifrån. Jag har ett ganska stökigt förflutet – om jag ska vara ärlig. Jag började läsa Bibeln när jag var 25 år.
Hade du en tuff uppväxt?
– Nja, kanske inte tuff, men jag gjorde dumma saker. Jag var inblandad i många slagsmål.
Barslagsmål?
– Ja, och gatuslagsmål. Det hör till när man växer upp i centrala Boston. Allt handlar om att mogna. Du behöver lära dig att vara en god människa, säger Noah Welch.
Har din religiösa övertygelse gjort dig till en bättre människa och hockeyspelare?
– Beror på hur du definierar bättre. I Bibeln är målet perfektion, jag är långtifrån perfekt. Men om jag har undvikit att göra vissa dåliga saker som jag tidigare inte har kunnat kontrollera, så är svaret ja.
Noah Welch menar att han har fått ett annat perspektiv på tillvaron som även hjälpt honom som hockeyspelare. Vid förlust är inte livet enbart eländigt.
Efter fem säsonger i SHL (HV71, Växjö och Modo) är han värvad till Malmö Redhawks för att vara en backbjässe som inte bara ska spela med sina muskler – utan även visa vägen som en ledare på isen och i omklädningsrummet.
Noah Welch har en klar bild över hur en god ledare ska vara.
– Han pekar ut sina egna misstag först. Innan han påtalar lagkamraternas fel. En bra ledare hjälper till att nå den målsättningen som laget har satt. Och sätter sina egna ambitioner åt sidan.
Pratar du mycket, höjer rösten?
– Det skulle nog de flesta av mina tidigare lagkamrater säga att jag brukar göra. Men hittills i Malmö har jag varit tystare, det har inte funnits så mycket att säga. Det finns redan så många ledare i laget.
Vad tror du om Redhawks?
– Ser spännande ut. I Sverige har jag varit i bra lag, i fantastiska lag och i dåliga lag. Just nu är Malmö ett bra lag med potentialen att bli ett fantastiskt. Som jag ser det gör vi inte en god säsong om vi missar slutspelet.
Noah Welch är inte den förste hockeyspelaren i Malmö som har Harvardutbildning. Phil Falcone spelade en säsong på 1980-talet i dåvarande Malmö IF. Därefter gjorde han en finanskarriär och ägde bland annat NHL-klubben Minnesota Wild mellan 2008 och 2015.
En utbildning från prestigeuniversitetet Harvard kan smälla högt efter hockeykarriären.
– Jag har kontakt med mina före detta klasskamrater, men siktar på att spela ett par år ytterligare. Det är ett ganska bra nätverk att ha, speciellt efter hockeyn. Det finns några killar och tjejer från Harvard som gör bra saker runt om i världen, säger Noah Welch.
Och de tjänar mer än vad du gör?
– Mycket mer!

Noah Welch

Ålder: 34.
Familj: Frun Alissa, sonen Wes (ytterligare ett barn på väg).
Klubbar: Harvard, Pittsburgh Wilkes-Barre/Scranton, Florida, Rochester, Tampa Bay, Chicago Wolves, Atlanta, HV71, Växjö, Modo, Malmö Redhawks.
Meriter: SM-guld med Växjö, 75 NHL-matcher.
Kuriosa: Släkt med Redhawksspelaren Rhett Rakhshani. ”Min frus yngsta syster är gift med Rhett. Han är en av mina bästa vänner, vi står varandra nära.”
Gå till toppen