Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Efter tågmissen – nu är Robel Kidane hemma i Höllviken

Robel Kidane hoppade på fel tåg – och fastnade i Danmark. Tre veckor senare tog Mikael Kinning spontant beslutet att åka till Danmark och hämta hem 17-åringen. – Jag är i Sverige. Allt är bra nu, säger Robel Kidane.

"Det är här han hör hemma". Mikael Kinning tog spontant beslutet att hämta hem Robel Kidane till Höllviken.Bild: Micaela Landelius
När tidningen träffar Robel Kidane har han just kommit hem till Höllviken och håller på att avsluta sista tuggorna av sin favoritpizza.
– Det var det första jag ville göra. Äta pizza med Micke. I Höllviken, säger han.
Torsdagen började som vilken dag som helst på barnasylcenter i danska Hundstrup, där Robel Kidane tillbringat de sista tre veckorna sedan han gjorde misstaget att hoppa på fel tåg och fastna i den danska id-kontrollen. Han vaknade och stannade på rummet medan han väntade på sitt besök från Sverige. Tanken var att han och Mikael Kinning skulle äta pizza i Odense.
Men det blev inte så.
– När vi satt i bilen frågade jag Robel om han ville äta pizza i Sverige istället. Det ville han, säger Mikael Kinning.
Mikael Kinning, som arbetar för Röda Korsets projekt Medmänniskanu, har känt och engagerat sig i Robel Kidanes öde sedan han kom till Vellinge i maj.
Den 11 augusti började problemen för 17-åringen. Han hamnade på fel tåg och när han insåg misstaget var han redan i Danmark. Där har han blivit kvar.
För Robel Kidane kan felåkningen innebära en ny asylprocess, och äventyra hans möjligheter att få ett permanent uppehållstillstånd. Bara dagar efter att han hade lämnat landet tog Migrationsverket beslutet att avskriva hans ansökan.
Mikael Kinning säger att Robel Kidane inte visste om hans planer på att köra till Sverige.
– Vi jobbar ju med killarna och man kan väl säga att de kommit under skinnet på oss. Och när man ser vad som händer med dem och de fastnar i Danmark oavsiktligt så måste man agera på något sätt. Man måste testa systemet och se om det funkar, säger Mikael Kinning.
Bilen rullade från Hundstrup mot Bron under tystnad.
– Ibland vill man bara skrika av lycka. Ibland vill man bara vara tyst och lyssna på musik. Njuta, säger Mikael Kinning.
Robel Kidane tycker det är svårt att beskriva den plötsliga insikten att han var på väg hem.
– I magen. Det känns i magen.
Mikael Kinning hade alla papper redo när de kom fram till id-kontrollen. Han visade upp sin egen legitimation och plockade fram kopian på Robel Kidanes LMA-kort (legitimation för asylsökande).
– Nu har vi tagit första steget. Nu är han tillbaka i Vellinge. Han ska stanna här, så är det bara. Det är här han går i skolan, det är här han har sina kompisar. Det är här han ska fortsätta – om det är hans vilja, säger Mikael Kinning.
Medan vi sitter på pizzerian ringer Mikael Kinning till utredaren på Migrationsverket.
– Jag sitter här i Höllviken med en kille. Han åkte lite fel i Danmark, men nu är han tillbaka igen.
Nu är nästa steg ett besök på myndigheten för att försöka få Robel Kidanes ärende öppnat igen. Vad som händer med hans ansökan därefter är oklart.
Men oron för framtiden är inget en trött 17-åring tänker på just här och nu. Han är bara glad att vara tillbaka. Med sig från Danmark fick han bara sina fotbollsskor och sin mobil. Nu är längtan efter den egna sängen och kompisarna på boendet stor.
– Det är jättebra. Jag är mycket glad. Tre veckor är mycket. I Danmark var jag arg, mycket arg. I Sverige känns allt bra, säger Robel Kidane.
Frågan vad Robel Kidane vill göra imorgon möts av ett leende.
– Jag ska gå i skolan.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen