Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Jag ska inte gå runt med guldmedaljen på jobbet"

Greta Garbo, Tage Erlander och Barbro Franckié. Statarmuseets chef är i gott sällskap när hon som en av tre svenskar tilldelas en hedersmedalj av regeringen. – Kul när kulturen får guldmedaljen – den brukar alltid gå till idrotten, säger Barbro Franckié.

Barbro Franckié.
På torsdagen beslutade regeringen att belöna tre personer inom kulturområdet med medaljen Illis quorum meruere labores. Inskriften betyder just "Åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det".
Medaljen, som är den äldsta av regeringens medaljer, instiftades av kung Gustav III år 1785 och delades fram till 1975 ut av kungen.
– Det här är positivt för Skåne, för mig och för museet, säger Barbro Franckié.
Hur känns det att få en sådan viktig utmärkelse?
– När jag fick samtalet i tisdags trodde jag att någon skojade med mig. Att det fanns en dold kamera. Det var helt osannolikt.
De tre personer som belönas i år är förutom Barbro Franckié även arkeologen och tidigare riksantikvarien Margareta Biörnstad och Kjersti Bosdotter, tidigare kulturansvarig vid IF Metall.
– Hedrande. Det kommer att ta tid att landa. Det här är så omtumlande, säger Barbro Franckié.
Hon vill inte ta åt sig hedern ensam.
– Jag har fått möjligheten att vara språkrör för många som engagerar sig i arbetshistorien och fånga deras röster genom mina olika uppdrag. Det är här något vi gör tillsammans.
Den 12 oktober ska medaljen överlämnas av kulturminister Alice Bah Kuhnke.
– Det är fint att regeringen tar sig tid att hitta någon som mig, någon som verkar i Skåne. Vi kommer att prata om arbetet med museet och hur vi fortsätter det. Kulturen är inte den hetaste sett till bidrag, det är viktigt att den synliggörs.
Hon hoppas också att uppmärksamheten ska spridas som ringar på vattnet i Svedala kommun, och kanske leda till att Statarmuseet får välbehövliga bidrag.
Hur påverkar det här ditt fortsatta arbete?
– Jag kan säga så här: När jag fick beskedet stod jag och diskade till klockan 23 efter en konferens på museet. När jag fick samtalet från kulturdepartementet stod jag och matade grisarna. Jag kommer inte att bli någon dame – jag ska inte gå runt med guldmedaljen på jobbet, säger Barbro Franckié.
– Det här känns som pricken över i:et. Om familjen och barnen är kronan på mitt liv så är den här medaljen pricken över i för mitt arbetsliv.

Barbro Franckiés uppdrag

Statarmuseet i Skåne öppnades 1995 och var då det första museet i sitt slag i Sverige. Barbro Franckié har arbetat med forskningen som lade grund för museet sedan 1984.
Barbro Franckié var också med och startade upp Arbetslivsmuséernas samarbetsråd. Hon var ordförande mellan 1998–2009.
Gå till toppen