Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Olle Lönnaeus: Putin kan knappast tveka om vilken sida Sverige står på

Såväl Stefan Löfven som Jan Björklund och Anna Kinberg Batra hittar skarp ammunition i utredningen om Nato.
I rapporten finns argument både för att Sverige ska stå utanför försvarsalliansen – och för att gå med.
Utredaren Krister Bringéus lämnar ingen rekommendation till regeringen. Det ingår inte i uppdraget han fick i samband med förra årets försvarsuppgörelse mellan regeringen och tre allianspartier: M, C och KD.
Däremot pekar han på ett antal konsekvenser av ett svenskt Natomedlemskap.
En fördel vore mindre osäkerhet om hur Sverige skulle agera i en framtida konflikt i Östersjön. Västs "konfliktavhållande förmåga" skulle öka. I klarspråk: Vladimir Putin skulle dra sig lite extra för en militär aggression mot de baltiska staterna.
En nackdel med ett svenskt medlemskap vore att det skulle utlösa en politisk kris mellan Sverige och Ryssland. Och om Nato installerar militär utrustning på svensk mark skulle Ryssland svara med att rusta upp.
Ibland har svenska Natoanhängare hävdat att försvaret kan spara pengar om vi får skydd under försvarsalliansens paraply.
Det argumentet avvisar Krister Bringéus.
"Natomedlemskap får knappast några avgörande försvarsekonomiska konsekvenser."
Knappt hade innehållet i utredningen "Säkerhet i vår tid" läckt ur förrän Anna Kinberg Batra (M) och Jan Björklund (L) plockade upp ammunitionen och laddade sina bössor.
"Moderaterna och Alliansen ser behovet att ett Natomedlemskap", fastslog Kinberg Batra.
"Sveriges trygghet och säkerhet skulle öka om Sverige var med i Nato", hävdade Björklund, som är den ivrigaste Natokramaren och som lämnade fjorårets i försvarsuppgörelse i protest mot att försvaret fick för lite pengar.
De rödgröna – som sagt nej till svenskt Natomedlemskap – låg betydligt lägre.
Varken Stefan Löfven eller utrikesminister Margot Wallström ville uttala sig innan Bringéus rapport formellt lämnats över.
Istället skickades försvarsutskottets ordförande Kenneth G Forslund (S) fram med ett uttalande: "I en osäker tid med ökad spänning och säkerhetspolitiska utmaningar måste varje säkerhetspolitiskt steg övervägas mycket noga. Ett svenskt Nato-medlemskap är inte någon universallösning."
Hur stor är risken att Ryssland attackerar Sverige?
Krister Bringéus gör samma bedömning som ÖB och försvarsberedningen gjort tidigare: Ett militärt angrepp direkt mot Sverige är ytterst osannolikt, i praktiken uteslutet.
Däremot finns ett lite troligare scenario: Ryssland trappar upp en konflikt med de baltiska staterna, ungefär som man gjort i Ukraina. Stora flyktingströmmar över Östersjön. Eftersom baltstaterna är med i både Nato och EU tvingas försvarsalliansen agera. Svenskt territorium (Gotland) får avgörande strategisk betydelse. På så sätt dras Sverige in i krig.
Sverige har redan i dag ett intimt militärt samarbete med Nato. Vladimir Putin och hans underrättelsetjänster kan knappast tveka om vilken sida vi står på.
Ändå är det i grunden detta som den svenska Natodebatten handlar om: Ökar eller minskar hotet om vi går med i Nato?
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Natoutredningen
Gå till toppen