Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stor familjefilm om att bli med apa

Klara färger, stora uttryck, generösa miljöer – och ett oväntat besök. När en gibbonapa dyker upp i familjens trädgård ställs mycket på ända. – Historien handlar om hur apan utvecklar familjen, säger regissören Maria Blom ("Masjävlar") om nya filmen "Monky".

Regissör Maria Blom instruerar Julius Hugoson som spelar sonen Frank i nya familjekomedin "Monky". I bakgrunden Johan Petersson och Frida Hallgren.Bild: Thomas Johansson/TT
Inspelning pågår i ett brant skogsparti i Partille utanför Göteborg. Familjen som filmen kretsar kring planerar att bygga en äventyrsbana, med klätterredskap och linbanor, och nu studeras ritningar och terräng ihop med några vänner.
Senaste familjemedlemmen, den lilla apan, sveper förbi över huvudet på mormor, som duckar och skriker till.
– Apan är med hela tiden, den hoppar runt i träden, hänger i en gren och kollar. Den sätter verkligen familjen och omgivningen på prov. Jag vill inte avslöja för mycket men man kan säga att Monky tar familjen och byn på en mental resa, säger Maria Blom.
Apan är en påkostad animerad skapelse som adderas till filmen i efterhand. Hon är en halv meter hög, med realistiskt utseende och äkta apfasoner, men med mänskligare ansiktsuttryck än en riktig gibbonapa.
På inspelningsplatsen markeras hennes närvaro på olika sätt för att få ordning på skådespelarnas blickriktningar och reaktioner.
Mamman i familjen görs av Frida Hallgren ("Så som i himmelen"), pappan av Johan Petersson ("Partaj") och sonen Frank av Julius Hugoson (Håkan i "Sune"-filmerna). En trio som har påtagligt kul med varandra även under pauser i inspelningen.
– Den här filmen är inte för de allra minsta, inte två- eller treåringar utan lite äldre, och då kan man identifiera sig med den här stora killen som tar mycket initiativ, säger Johan och klappar om elvaårige Julius.
– Ja, jag styr filmen väldigt mycket, jag bestämmer vad vi ska göra, säger Julius Hugoson, och påminner om att "Monky" även vänder sig till folk i Fridas och Johans ålder.
– De gamla människorna ja, säger Johan Petersson, 47, med ett leende.
Frida Hallgren fortsätter:
– Jag tänker familjefilm och då ska det ju finnas något även för de vuxna. Så känns det i den här filmen. Den kommer att bli väldigt visuell, säger hon.
Långa händelserika tagningar och färre snabba klipp är en del av bildspråket, berättar producenten Patrick Ryborn, som också gjorde de tre "Sune"-filmerna. Dråpigheter och starka känslor är andra inslag.
– Det kommer att kännas som en film som är gjord med lätt hand. Den kommer att ge publiken något de tycker om, som i "Sune"-filmerna, men det här är en helt annan historia.
Han räknar med storpublik när "Monky" får premiär lagom till jul nästa år. Tills dess pratar både han och övriga inblandade i vaga ordalag om själva handlingen. Regissören Maria Blom gör dock en liten utfästelse.
– Jag gillar lyckliga slut. Jag har hållit på med lite dåliga slut tidigare men jag tyckte inte det var roligt, säger hon.

Fakta: Filmen "Monky"

• Regi: Maria Blom ("Masjävlar").
• Manus: Anders Weidemann ("Leende guldbruna ögon", "30 grader i februari").
• Producent: Patrick Ryborn ("Sune i Grekland", "Sune på bilsemester", "Sune i fjällen").
• I rollistan: Julius Hugoson ("Sune"-filmerna), Frida Hallgren ("Så som i himmelen"), Johan Petersson ("Partaj"), Bianca Kronlöf, Ing-Marie Carlsson, Shanti Roney.
• Biopremiär: Julen 2017.
Gå till toppen