Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hundratals marscherade mot försämrad vård

Runtom i Sverige hölls demonstrationer på söndagseftermiddagen för att protestera mot förhållandena i vården.

Under parollen: ”Slut på rean. En annan vård är möjlig" anordnades i dag demonstrationer på 26 orter runt om i Sverige. Även på Gustav Adolfs torg i Malmö hade demonstrationen samlat flera hundra deltagare.Bild: Niklas Gustavsson
I Helsingborg marscherade flera hundra personer - vårdpersonal, patienter och anhöriga - för bättre arbetsvillkor och för en mer jämlik och tillgänglig vård.
Med paroller som ”Vården på glid! Vi tar strid! och ”Hela Sverige demonstrerar, vi kan inte spara mera”, satte demonstrationståget av i rask tak från Mäster Palms plats och in mot centrum. Alltför rask takt, visade det sig snart då banderollbärarna i fronten ombads sänka farten så att resten av tåget skulle hinna med.
– Går vi för fort? Ja, vi jobbar ju på akuten, skämtade Caroline Hjältesdotter, en av dem som gick längst fram med banderollen.
Cornelia Kellner, som jobbar som allmänsjuksköterska på Helsinborgs lasarett, var en av demonstranternaBild: Niklas Gustavsson
Med i tåget gick bland annat Mia Bagge, som jobbar med stöd och service till funktionshindrade. Hon var den enda av arbetskamraterna som kunde komma till demonstrationen.
– Alla de andra är inringda för att jobba, sade hon.
Hon berättade om sin kompis barnmorskan.
– Hon hinner i princip bara ta emot barnet, sen ska honsätta sig vid datorn. Det är undersköterskor som tar hand om mammorna och barnen. Sjuttio procent av min tid går också åt till dokumentation, sade Mia Bagge.
"Sparandet sätter patinesäkerheten i fara", fanns att läsa på ett av alla handmålade plakaten.Bild: Niklas Gustavsson
Ylva Östhall är anhörig och har engagerat sig genom att sätta upp lappar om demonstrationen runtom i stan.
– Sverige är värd en bättre vård. Ta bara akuten och alla oändliga nattliga timmar jag har suttit där, sade hon.
Totalt hölls demonstrationer på 26 orter runt om i Sverige. Även på Gustav Adolfs torg i Malmö hade demonstrationen samlat flera hundra deltagare.Bild: Niklas Gustavsson
Sjuksköterskan Maria Rosberg gick med en handskriven skylt i handen. ”Helt sjukt” stod det på den. För två år sedan sa hon upp sig från jobbet på Helsingborgs lasarett när det beslutades att 22 medicinska vårdplatser skulle stängas ner.
– Det var droppen, säger hon.
Nu jobbar hon med palliativ vård, och det är bättre.
– Men det är fortfarande ett produktionstänk som går ut över anhöriga, patienter och oss anställda, säger hon.
Bild: Niklas Gustavsson
När demonstrationståget nådde fram till Stortorget, hette dagens första talare Monica Krantz, gynekolog och förlossningsläkare på Helsingborgs lasarett.
– Jagär trött på floskler som ”vi ska inte spara, vi ska effektivisera, men det skainte påverka patientsäkerheten”. Vi som arbetar i vården vet att det är lögn,sade hon till rungande applåder.
Totalt hölls demonstrationer på 26 orter runt om i Sverige. Även på Gustav Adolfs torg i Malmö hade demonstrationen samlat flera hundra deltagare.
Sjuksköterskor protesterar på Gustav Adolfs Torg.Bild: Lars Brundin
I Lund hölls manifestationen redan klockan 12 på söndagen. Där inleddes demontrationen med en liggande protest på marken utanför huvudentrén till Sus.

Fakta: Demonstrationer i hela landet

På följande orter hålls protesterna: Eskilstuna, Falun, Göteborg, Helsingborg, Hässleholm, Jönköping, Kristianstad, Linköping, Ludvika, Luleå, Lund, Malmö, Nyköping, Skellefteå, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Trelleborg, Umeå, Uppsala, Varberg, Sollefteå-Kramfors-Härnösand, Örebro och Östersund.
Mer information kommer.
Bild: Niklas Gustavsson
Bild: Niklas Gustavsson
Bild: Niklas Gustavsson
Agneta Lenander, till höger, var med och drog igång vårduppropet i våras. På söndagen gick hon främst i demonstrationståget i Helsingborg.Bild: Niklas Gustavsson
Bild: Niklas Gustavsson
Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen