Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Falafel n1 sålt – falafeln var för billig

I 15 år har Youssif Iskandarani drivit The Orient House of Falafel n1 på Österportsgatan i Malmö. Men nu är restaurangen såld. Trots långa arbetstimmar har företaget inte gått med vinst.

Efter 15 år med restaurangen ger Youssif Iskandarani upp.Bild: Peter Frennesson
Sedan 2001 har Youssif Iskandarani drivit restaurangen tillsammans med sin fru vid Drottningtorget. Men i augusti såldes företaget. Anledningen är att det inte har gått med vinst, trots hårt arbete.
Sedan han kom till Sverige i mitten av 80-talet har han arbetat så mycket att han aldrig ens haft tid att gå på bio, enligt honom.
– Vi har jobbat mycket med låga priser, men vi klarar det inte. Vi har inte gått med vinst. Ibland har jag jobbat 16 timmar på en dag, vilket har varit väldigt jobbigt. Ibland har det inte ens funnits tid att äta, säger Youssif Iskandarani.
– Jag har hela tiden hoppats att det ska gå runt, men det går inte. Hade jag höjt priserna hade kunder försvunnit. Jag kan inte fortsätta med detta i 15 år till.
Youssif Iskandarani berättar att han ofta har jobbat mitt i natten, efter stängning.
– Vi stänger nio, men jag har varit kvar till klockan ett på kvällen för att förbereda inför nästa dag. Varje lördag är det stängt, men har varit där ändå för att ordna inför söndagen. Vi har många kunder, men de anställda vill inte jobba på lördagar. Så då gör jag det.
Beslutet att sälja togs delvis med tanke på sjukdom i familjen. Youssif Iskandarani har under lång tid levt och arbetat med diskbråck och även hans fru är sjuk.
– Det har varit mycket svårt. Min doktor säger att jag inte ska arbeta så mycket som jag gjort, men det går inte om kvalitén ska vara hög. Jag har jobbat, jobbat och jobbat. När man är ung klarar man det, men inte nu med den här smärtan.
– Den stora vinsten har varit i att 99 % procent av kunderna har varit nöjda. Det är så det har gått runt, men livet blir dyrt. Priserna har varit för låga. Vissa kunder säger att det är dyrt, men då säger jag att vi har den högsta kvaliteten och att vi inte kan sänka priserna.
Restaurangen kommer även framöver att fortsätta drivas som en falafelrestaurang, men inte av Youssif Iskandarani. I framtiden hoppas han att kunna fortsätta jobba med falafel på annat håll.
– Jag vill fortsätta jobba med detta. Jag tänker satsa på tillverkning av falafel för att sälja till grossist. Kanske kan jag få hjälp med att starta upp en liten fabrik så att folk kan äta min falafel igen. Förhoppningsvis löser det sig.
Håll koll på Malmös restaurangliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen