Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "För att göra rätt för sig krävs att man är eftertraktad på arbetsmarknaden."

Ska svensk välfärd öppna upp för att alla barn ska ha rätt till semester? Jag vet inte. Men diskussionen om socialbidrag måste ske med en förståelse för komplexiteten för människor som inte har råd med det mest grundläggande. Det skriver Christel Beckdahl, diakon i Svenska kyrkan i Helsingborg.

Förvaltningsdomstolen har gett en Malmöfamilj med försörjningsstöd rätt till ersättning för en fyra dagars semesterresa; pengar till hyrbil, bensin och logi för att antingen åka till Skara Sommarland eller till Lalandia i Danmark.Bild: Adam Ihse/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Ska man få socialbidrag för att åka på semester? Den frågan besvarar företrädare för Liberalerna i ett inlägg på Aktuella frågor (29/8). En del av de fyra skribenternas argument kan kännas provocerande för många,som arbetar i diakonin i Svenska kyrkan och som dagligen möter människor i utsatthet.
Bakgrunden till Liberalernas inlägg är att förvaltningsdomstolen har gett en Malmöfamilj med försörjningsstöd rätt till ersättning för en fyra dagars semesterresa; pengar till hyrbil, bensin och logi för att antingen åka till Skara sommarland eller till Lalandia i Danmark
Att uppbära försörjningsstöd under flera år är nedbrytande för en familj. Bidragsnormen är utformad som en tillfällig lösning och är mycket låg. Så låg att det inte går att leva på den under flera år. Ändå är det omständigheter som väldigt många familjer måste klara sig på under lång tid.
Den så kallade arbetslinjen som många politiker förespråkar är en utopi. Alla har inte möjlighet att göra rätt för sig genom att arbeta.
Mellan raderna i Liberalernas inlägg kan man utläsa att människor som får försörjningsstöd under flera år är lata och inte vill arbeta. Men för att genom arbete göra rätt för sig krävs att man är eftertraktad på arbetsmarknaden. Är man inte det återstår arbetslöshetsersättning eller försörjningsstöd.
Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, och hans medskribenter menar att förvaltningsrättens dom är anmärkningsvärd och direkt skadlig. För vem är den skadlig? Inte för barnet som aldrig varit på semester. Inte för barnet som varje höst återvänder till en skola där det frågas ”Vad har du gjort i sommar?” och då bara kan svara ”inget”. Inte heller är domen skadlig för de barn som sällan får tårta och presenter när de fyller år, för de barn som inte har råd att följa med på skolutflykter där det krävs matsäck, pengar till glass eller kanske hyra av skridsko – i en skola som ska vara gratis. Inte heller är den skadlig för de barn som inte har råd att vara med i en idrotts- eller kulturförening.
”Barn behöver lära sig sambandet mellan att föräldrarna går till jobbet och att det finns mat på bordet och att hyran kan betalas”, skriver Liberalerna. Absolut! Men barn behöver också lära sig att de inte är sämre för att de är fattiga.
”Fattigdom ska inte döljas med utökade bidrag” – nej, fattigdom ska bekämpas, inte döljas, så att varje barn växer upp utan känsla av utanförskap och utsatthet. Först då kan barn växa upp med en önskan om att bidra till samhället.
”Med domen öppnar förvaltningsdomstolen för en ny och mycket generös tolkning av vad svensk välfärd ska omfatta”, skriver Liberalerna. Ska svensk välfärd öppna upp för att alla barn ska ha rätt till semester? Jag vet inte.
Diskussionen om socialbidrag måste i alla fall ske med en förståelse för komplexiteten för människor som lever med väldigt små marginaler, som inte har råd med det mest grundläggande. Att alltför enkelt avfärda familjer som lever under sådana förhållandenav kostnadsskäl är fel väg att gå.

Christel Beckdahl

Christel Beckdahl är diakon i Svenska kyrkan i Helsingborg.

Ny prövning ska göras

Malmö stad har nu överklagat förvaltningsrättens dom till kammarrätten, som också har gett prövningstillstånd.
Läs också ”Semesterresor är inte en medborgerlig rättighet.”
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen