Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hyrde ut samma lägenhet 14 gånger - slapp fängelse

Hon lurade ett stort antal hyresgäster att betala deposition och förskott för samma lägenhet. Men polisen ville inte ta upp alla anmälningarna, enligt fastighetsägaren. – De sa "ring inte hit fler gånger", säger han.

Bild: Lars Brundin
Det var i början av 2015 som hyresvärden Filip Savic upptäckte flera stora flyttlass utanför sin fastighet på Sofiagatan i Malmö. Alla var på väg att flytta in i samma lägenhet.
– Flera grät. De hade lagt sina sista pengar på den här lägenheten. Det var en del flyktingar som hade lånat pengar och var jätteglada att de lyckats få en lägenhet.
Nu stod istället flera familjer på gatan med alla sina ägodelar och ogiltiga kontrakt. Fastighetsbolagets förvaltare fick trösta, bjuda på kaffe och hjälpa till att ringa polisen.
Hur många som blev lurade vet inte förvaltaren. Men han uppskattar att tretton eller fjorton personer hörde av sig till bolaget.
– Jag hjälpte dem som inte kunde svenska att ringa till polisen och lämna deras namn och kontaktuppgifter. Men efter några gånger sa utredaren att jag inte behövde ringa fler gånger, "du har ju ringt fem gånger", säger förvaltaren.
Kvinnan var redan uppsagd från sitt kontrakt på grund av en otillåten andrahandsuthyrning, och skulle avhysas kort därpå. I den annons hon lade ut på Blocket lockade hon ekonomiskt svaga personer: "Bryr mig inte så mkt om DU har hyresanmärkning. Jag vill ha 2 mån deposition som säkerhet". I annonsen fanns en annan morot, kontraktet kunde förlängas efter ett år, eller till och med omvandlas till ett förstahandskontrakt.
Förvaltaren igen:
– När jag ringde polisen kändes det som att jag besvärade dem. De gjorde ingenting. Det verkar som att de gett upp och inte ville göra sitt jobb. Den här kvinnan hade langat heroin där i flera år, och jag ringde polisen flera gånger. Men allt jag fick höra var "har du några bevis?".
Filip Savic berättar att fastighetsbolaget också tog kontakt med kvinnans socialsekreterare, och mejlade över information om att kvinnan de betalade ut bistånd till, ägnade sig åt lägenhetsbedrägerier.
– De betalar ju indirekt för hennes lägenhet och jag ville ju att hon skulle följa med på en inspektion, men hon hade inte tid till det på tre månader, säger han.
Till slut utreddes kvinnan och dömdes i våras för åtta bedrägerier och ett bedrägeriförsök, samt stöld, snatteri och narkotikabrott. Men hon slapp fängelse. Istället dömdes hon till två års skyddstillsyn med behandlingsplan.
Enligt Savics uppskattning kan kvinnan ha kammat hem hundratusentals kronor på bedrägerierna. Rättsväsendet svek, menar han.
– Hur kan man låta folk hålla på så här?
– Men hon är ju smart, måste jag säga. Alldeles för smart för polisen och socialen.
En av dem som lurades var Anna Lundgren Widén som skulle ha flyttat in med två kompisar.
– Den nyckel vi fått fungerade inte när vi väl skulle flytta in. Då ringde vi hyresvärden som sa "ja, det är ni och typ 70 till som ska flytta in där", säger hon.
De betalade både deposition på 5000 kronor, och en hyra på runt 8 000 kronor i förskott. Pengar som de inte sett röken av trots att domstolen gett dem rätt till skadestånd.
– Det är väl Kronofogden som ska driva in pengarna, men jag antar att hon inte har några. Vi var ju tre som delade så det var inte så farligt, men andra hade betalt mycket mer, säger Anna Lundgren Widén.
Med facit i hand borde hon ha kontrollerat uthyrningen med hyresvärden, fortsätter hon. Men det fanns skäl att inte göra det.
– Hon skrämde upp oss och sa att hyresvärden var elak och att han var ute efter henne. Hon var väldigt manipulativ. Vi borde inte ha lyssnat så mycket på det, utan kollat direkt med hyresvärden.
Kompisgänget polisanmälde och förväntade sig någon sorts återkoppling.
– Det kom en bekräftelse på att vi anmält, sen fick vi ingen information förrän vi kallades till förhör ett år senare. Då har man ju glömt en del detaljer.
Sydsvenskan berättade förra veckan om en 33-årig man som lurade 23 hyresgäster på uppskattningsvis 400 000 kronor i depositionsavgifter för ett andrahandskontrakt på en lägenhet han inte själv förfogade över.
Bluffen upptäcktes när flera av hyresgästerna dök upp samtidigt för att hämta nycklar. Bedragaren hade använt sitt eget namn och lurat folk med samma upplägg under hela sommaren. Men trots flera polisanmälningar kunde han fortsätta långt in i augusti.
Gå till toppen