Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Hälsa & Motion

Karolinska struntade i regelverken

Karolinska institutets hantering av Macchiarini-ärendet genomsyras av slarv och nonchalans mot lagar och regler. – Det har brustit i nästan allt, konstaterar utredaren Sten Heckscher.

Sten Heckscher presenterar utredningen om hur Karolinska institutet hanterat turerna kring kirurgen Paolo Macchiarini.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Karolinska institutet (KI) är medansvarigt till att det experimenterades med konstgjorda luftstrupar på svårt sjuka patienter. Dessutom anställdes kirurgen Paolo Macchiarini, och fick sin anställning förlängd, under ytterst olämpliga former. Det visar Heckschers utredning, som pekar på en rad allvarliga brister i hur KI hanterat Macchiarini-ärendet.
– Det har brustit i nästan allt. Från hur man har hanterat ärenden till att de inte har iakttagit grundläggande förvaltningsrättsliga regler. Det hela är väldigt slarvigt, säger Sten Heckscher.
Någon anställningsintervju genomfördes aldrig och några referenser var det inte tal om. Detta trots att det fanns mycket tydliga varningssignaler från Macchiarinis tidigare arbetsgivare.
– Jag har anställt folk i hela mitt liv och jag har aldrig, i något ärende, sett maken till negativa referenser. Macchiarini saknar omdöme, bryr sig inte om etiska tillstånd eller att skapa team och rent allmänt är han hypoman. Minst. KI fick denna information, men den följdes aldrig upp. I så fall hade han nog aldrig anställts, säger Sten Heckscher.
Inte ens när Macchiarinis förordnande skulle förlängas tre år senare, var det någon som reagerade. Dessutom, visar utredningen, fanns en flagrant arrogans från institutets sida mot lagar och regler.
– Det är en nonchalans mot regler och processer som upprepas på punkt efter punkt och det är allvarligt. Förvaltningskulturen på KI verkar eftersatt, säger Sten Heckscher.
Flera har avgått efter att Macchiarini-affären blivit känd. I fredags meddelade institutets styrelseordförande, Lars Leijonborg, att även han kastar in handduken.
– Det är ett stort förändringsarbete som nu ska dras i gång. Jag skulle ändå sluta i april och det är bättre om en och samma person får vara med under hela den här resan, säger Lars Leijonborg.
Under måndagen stod det även klart att Harriet Wallberg, som var rektor när Macchiarini anställdes som gästprofessor, får lämna sin post som universitetskansler. Dessutom ska de ur KI:s styrelse som inte slutade i våras lämna den.
TT: Vilket ansvar har du för det som har hänt?
– Vår förvaltningskultur bygger mycket på tillit. Vi har en delegationsordning där systemet bygger på att varje befattningshavare tar sitt ansvar. Andra personer i det här dramat har fått varningssignaler som de har valt att bortse ifrån, men jag upplever inte att vi i styrelsen fått det. För mig är det exempelvis helt ofattbart hur rekryteringen gick till, säger Lars Leijonborg.
Sten Heckscher, däremot, tycker att Leijonborgs avgång är "oansvarig":
– Han skulle ha kunnat ta sitt ansvar bättre genom att stanna på jobbet och leda arbetet med att förändra KI. Det är en illa vald tidpunkt.

Fakta: Flera utredningar

Det pågår ett tiotal utredningar kring kirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet i Sverige.
I förra veckan presenterade utredaren Kjell Asplund, professor emeritus och före detta generaldirektör för Socialstyrelsen, en utredning av Macchiarinis kliniska verksamhet vid Karolinska universitetssjukhuset. Denna utredning visade att sjukhuset brustit i ansvar på ett flertal allvarliga punkter.
Under måndagen presenteras en utredning av Karolinska institutets agerande. Denna utredning leds av Sten Heckscher, före detta ordförande för Högsta förvaltningsdomstolen. I februari avgick institutets dåvarande rektor, Anders Hamsten, till följd av turerna kring Paolo Macchiarini.
Källor: Kjell Asplund och Karolinska institutet
Gå till toppen