Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så gick årets Lund Comedy Festival

Ett borttappat lösskägg, en internationell komiker utan koll på passet och en laptop som åkte tåg själv till Göteborg. Drygt 20 utsålda föreställningar och 20 000 biljetter som gick åt.

Lund Comedy Festival 2016 är över och ansvariga Kajsa Jönsson, vd:n för Anagram live , kan pusta ut.
– Vi är trötta men glada, säger hon om alla som gjort årets festival möjlig.
Kajsa Jönsson är glad men lite matt efter intensiva festivaldagar. Nu startar jakten på nya pengar.Bild: Eskil Fagerström
Det mesta gick bra. Några hisnande ögonblick var undantag. Som insikten att ingen hade koll på ett lösskägg som skulle medverka vid invigningen. Några timmars letande på lagret i sista stund klarade biffen.
Märkliga frågor kan också dyka upp för en festivalledning. Som vad man kan göra om en av de viktiga komikerna man sålt biljetter till inte är riktigt säker på var han lagt sitt pass. Managern ringde och förvarnade, men komikern gick hem och rotade runt och lyckades hitta det.
Och som Sydsvenskan tidigare berättat fick en chaufför hämta komikern John Robins dator, som han glömt på Öresundståget, i Göteborg. Det blev ett skämt på invigningen.
Över 100 volontärer och en extra personal på 40 personer utöver det fasta teamet såg till att uppåt 90 shower på fyra dagar kunde genomföras på elva olika scener.
Det glädjer Kajsa Jönsson att det såldes bra med biljetter även till internationella komiker som inte är så kända ännu i Sverige.
Närmare hundra hugade fick nej till att tävla i Comedy slam. Femtio utvalda fick. När det var dags för finalen satt 400 i publiken, trots att det inte är här de stora namnen finns.
– Det är helt otroligt. Det hade varit roligt att jobba mer med tävlingen men vi har inte resurser till det. Kanske kan vi satsa mer till nästa år, säger hon.
Hur har det gått ekonomiskt?
– Det kan jag inte säga ännu. Drygt 20 utsålda föreställningar är jättebra. Det är en utmaning att biljettförsäljningen för sjunde året i rad ökar i tempo först de två sista veckorna inför festivalen.
Blir det någon Lund Comedy Festival 2017?
– Det hoppas jag. Vi går in i en viktig period under hösten då vi jagar sponsorer för nästa år. Det är inte givet att det bara rullar på. Det måste gå ihop av sig själv.
En lättnad för ledningen är att Sparbanken Skåne lovat att sponsra 2017 om den övriga finansieringen går ihop. Besked från bland annat Lunds kommun får festivalen vänta på till årsskiftet.
Har ni bokat några artister till nästa år?
– Vi har pratat med en del, men inte bokat några ännu. Vi har en tanke på en större produktion, men det är för tidigt att prata om den. Det kan ta lite tid att etablera kontakt med de internationella komikerna, de är ofta uppbokade på turnéer. De som inte kunde komma i år är påtänkta för nästa år.
Gå till toppen