Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gatan förvandlas – blir teater om misshandeln av Showan Shattak

Den fjärde november, på nedsläckt gata, tar ”Kämpa Malmö” vid. Det blir en vandringsföreställning om attacken mot Showan Shattak, öppen för alla att delta i.

Leonie Tarris och Jonas Jarl är två av regissörerna till teatern om misshandeln av Showan Shattak.Bild: Peter Frennesson
980 sidor rättegångsmaterial utgör grunden i vandringsteatern ”Kämpa Malmö” med premiär den fjärde november. Arrangör är Södra Communityteatern, som har sina lokaler på Kristianstadsgatan, nära platsen där överfallet skedde för cirka två år sedan.
Föreställningen börjar på Möllevångstorget och fortsätter ner längs med Kristianstadsgatan. Gatan, som kommer att vara nersläckt under teaterkvällarna, ska prydas med ljus från lysande vardagsrumsfönster och musik från lägenheter, balkonger och bakgårdar.
Rondellen ska byggas om till ett utomhusbibliotek med högläsning av Showan Shattaks nya bok. En av portarna kommer att rymma ett pantomimnummer kring våldet att framföras. På de gröna återvinningstunnorna intill kommer ett nyskrivet slagverksnummer att framföras.
– Det blir musik, upptåg, gyckel, allvarlig teater och dialoger. Butiker med stumma scener som i skyltfönstren, bråk mellan olika personer mellan fönstren ovanför gatan. Vi har också fått gatukontoret att släcka ner gatan, säger Jonas Jarl, en av fem regissörer som sätter upp föreställningen.
Misshandeln skedde efter en feministisk manifestation den 8 mars 2014.Bild: Patrick Persson
Guider kommer att leda publiken i kronologisk ordning, men en grupp ska gå i motsatt riktning och få förloppet baklänges. I slutet av gatan kommer domare att läsa upp domarna för brottet mot Showan Shattak.
– Det kommer att vara väldigt många inblandade. Varje torsdag har vi öppna möten för alla som vill vara med. Vi lånar folks gata, och därför är det viktigt att få med folk från gatan. Alla är välkomna, säger Jonas Jarl.
– Vi har bestämt oss för att göra en föreställning som handlar om kärlek, om att våga vara ute på natten i mörkret, att ta sin egen gata i besittning från våldsamma krafter. Detta är vårt sätt att ta hand om vår samtidshistoria – se till att den inte glöms bort. Tystnaden är inte bra, man behöver prata och vädra, och vreden och sorgen måste kanaliseras. En stad utan minnen blir en farlig stad att bo i, tror jag.
I en lägenhet under föreställningen ska publiken kastas tillbaka till 1942, för att visa nazismens attraktionskraft.
– Det finns något fruktansvärt med nazisimen. Den är inte bara hemsk, utan under andra världskriget var den även attraktiv och en karriärsmöjlighet. Den stod för glammen, för festligheterna. Den attraktiva nazismen och fascismen vill vi göra på den balkongen.
– En skådespelare kommer att berätta om nazismens offer i Sverige idag – för tyvärr tog morden inte slut med andra världskriget.
Jonas Jarl regisserar förställningen tillsammans med Leonie Tarris, Annarita Rodrigues, Eva Wendt, Folke Narin och manusförfattaren Linnea Sandström. Men tiden för att sätta upp föreställningen är knapp.
– Vi har jävligt bråttom. I teater brukar man ha ungefär ett år på sig, men vi tog beslutet att göra det här för två månader sedan, och nu är det två månader kvar till premiär.
– Det blir 70 biljetter per föreställning för 100 kronor styck, så det blir väldigt exklusivt. Sedan om någon går brevid och ser vad som händer kommer vi inte att stoppa det, det är trots allt en offentlig plats.
Gällande säkerheten har arrangörerna haft en dialog med både polisen och kommunen, enligt Jonas Jarl.
– Vi har gjort en säkerhetsplan tillsammans med kommunen och polisen. Polisen har redan nu får en karta på hur vandringen kommer att gå. Detta måste vi vara noga med, vi får inte vara naiva.
Håll koll på Malmös teaterliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen