Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Stina Wirséns barnböcker blir teater i Lund

Tillsammans med regissören Pelle Öhlund växer Stina Wirséns Vem-universum fram på Månteatern. Genom det speciella arbetssättet som kallas "processinriktat arbete" formas en barnteater som tar avstamp i de hyllade böckerna.

Månteaterns Lillemor Hjelm repeterar för en ny pjäsBild: Ingemar D Kristiansen
Katt, Fågel, Nalle, Gris och Kanin är de små klumpformade figurerna som befolkar Stina Wirséns Vem-värld och som finns som hela 19 olika böcker. Stina Wirsén skrev den första Vem-boken "Vems byxor" 2005 och nu dramatiseras den populära barnboksserien för första gången på Månteatern i Lund. Idén väcktes under ett samtal mellan Stina Wirsén och regissören Pelle Öhlund.
– Det var mitt önskemål från början att göra en pjäs utav Vem-böckerna. Det jag gillar med dem är att tematiken är så grundläggande och behandlar känslor och situationer som alla är med om, oavsett om man är barn eller vuxen, säger Pelle Öhlund.
Stina Wirsén nappade på förslaget om att göra en barnteater av Vem-serien. Tillsammans med Pelle Öhlund och den konstnärliga gruppen på Månteatern började hon inleda samtal om hur pjäsen skulle sättas upp. De kom överens om att jobba "processinriktat" utifrån böckerna – ett särskilt arbetssätt inom teatern som innebär att man inte utgår från ett färdigt manus utan istället låter skådespelare, författare, regissör, scenograf och ljustekniker tillsammans prövar olika idéer som slutligen sätts ihop till en föreställning.
– Alla som är inblandade i föreställningen har till en början fått läsa alla 19 böcker. Sen har vi dialoger om vad man skulle kunna lyfta fram och vilka ingångar man skulle kunna ha. Under repetitionerna prövar vi alla möjliga idéer och ser vad som fungerar. Vi som jobbar med pjäsen har ju våra särskilda roller, men det blir ändå mer av ett samarbete, säger Stina Wirsén.
När Sydsvenskan besöker dagens workshop sitter hela skådespelarensemblen på en rad formad som en halvmåne. Det är gruppens andra träff och de ägnar sig åt vanliga teaterövningar. De tycker alla att det processinriktade arbetet är ett väldigt bra tillvägagångssätt.
– Jag fastnade till exempel för en del ur boken "Vems byxor" och hade en idé om en scen man kunde bygga utifrån den. Eftersom att vi inte har ett definitivt manus att förhålla oss till kan vi skådespelare vara med och påverka mer, säger skådespelerskan Ronja Svedmark.
Redan denna vecka kommer den första testpubliken för att se en första provföreställning, men vad de treåriga teaterbesökarna kommer få se vet varken Stina Wirsén, Pelle Öhlund eller någon av skådespelarna.
– Vi kommer pröva oss fram och se vad vår publik fastnar för, det är det som är det fina med den här typen av projekt, säger Pelle Öhlund.
Gå till toppen