Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De vill få snurr på lokal formgivning

Formgivarna Jenny Ekdahl och Kajsa Willner ville se mer samarbete och fler möjligheter att visa och sälja sina verk. Under rubriken ”We are locals” skapades utställningsvagnen =Nomad, ett första steg för att öka synligheten för regionens formgivare.

Kajsa Willner och Jenny Ekdahl vill bredda den allmänna uppfattningen om vad design är.Bild: Cecilia Lindberg
De representerar två olika designstudior: Kajsa Willner jobbar på egen hand medan Jenny Ekdahl tillhör studion ”Stoft” som hon driver tillsammans med kollegorna Ola Nystedt och Joel Herslow. För drygt ett år sedan medverkade de båda studiorna i en utställning.
– Vi började prata om branschen och att det borde finnas fler vägar för oss att gå om man vill arbeta med tillverkning i mindre serier, säger Jenny Ekdahl.
De är inte emot massproduktion i sig, men de menar att det behöver finnas alternativ och gemene man behöver också veta att det går att köpa produkter som inte är tillverkade i storfabrik långt borta.
– Produktionstakten har blivit så mycket snabbare. Förut kunde man räkna med att en produkt skulle finnas på marknaden i ett antal år, men nu kan det handla om månader och branschen har inte riktigt hängt med. Som formgivare måste du arbeta så oerhört snabbt och arvodena är inte särskilt höga om du formger något som ska massproduceras. Man kan göra både ock, men lite mer eftertanke skadar inte, säger Kajsa Willner.
Att själv ha kontrollen över det man formgivit är en av fördelarna med att tillverka produkten själv eller i mindre skala via en verkstad.
– Man lär också känna materialet på ett helt annat sätt, säger Kajsa Willner.
Tankarna om att regionens formgivare borde hjälpa till att lyfta varandra mynnade ut i ett manifest för nätverket ”We are locals”. Utställningsvagnen =Nomad som de ritat själva finns sedan ett par veckor på Form/Design Center. Vagnen är konstruerad för att kunna rymma olika typer av utställningar. Nu visas föremål från en rad olika formgivare från Öresundsregionen. Produkterna är både bruksföremål och saker som mer är en form av konstverk.
– Många av dem har en lite mer konstnärlig inriktning. Och ibland är gränsen omöjlig att dra. Konst och design flyter ihop, säger Jenny Ekdahl.
=Nomads utställningsvagn.Bild: Marcus Brunström
I vagnen finns alltifrån lampor och mattor till smycken och keramik.
På sikt vill Jenny Ekdahl och Kajsa Willner få ut vagnen i andra sammanhang där formgivare traditionellt inte visas.
– Vi hoppas att vi har tagit ett litet steg mot en förändring. Vagnen är lite av en ”conversation starter” och vi tror att den ska kunna öppna upp för nya samarbeten, säger Kajsa Willner.
Nomad visas på Form/Design Center fram till och med den 25 september.
Vad: Equals nomad är ett mobilt utställningskoncept på hjul. Vagnen är tänkt att kunna flyttas runt i staden med utställda designobjekt från lokala formgivare. Målet är att bredda den allmänna uppfattningen av vad design är och nå ut till fler människor på ett lekfullt sätt.
Var: Form/Design Center fram till 25/9.
Vad: Equals nomad är ett mobilt utställningskoncept på hjul. Vagnen är tänkt att kunna flyttas runt i staden med utställda designobjekt från lokala formgivare. Målet är att bredda den allmänna uppfattningen av vad design är och nå ut till fler människor på ett lekfullt sätt.
Var: Form/Design Center fram till 25/9.
Vilka medverkar: Kajsa Willner, Jenny Nordberg, Lena Willhammar, Petra Lilja, Glen Baghurst, Minus tio, Swedish ninja, Petter Thörne, Maria E Harrysson, Sophia Lithell, Tove Berggren, Anatomic Studios, Gunilla Grahn, Nina Christensen, Muk design och Kim Walltin.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen