Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fullspäckad kulturnatt med något för alla

Med cirka 400 programpunkter och 90 aktörer blir Kulturnatten 2016 den största hittills. Vare sig du vill pröva på virtual reality, lyssna på föreläsningar eller skapa dina egna konstverk så kommer du att kunna hålla igång hela natten.

Publikhav nedanför Stadshallens takscen under Måns Zelmerlöws uppträdande 2015.
Den 17 september går en av Lunds största festivaler av stapeln, och i år är den större än någonsin. Med hundra fler programpunkter än förra året och sju helt nya aktörer uppskattar arrangörerna att omkring 50 000 flanörer kommer roa sig från morgonen till sent på natten.
– Efter förra årets kulturnatt gjorde vi en publikenkät där vi bad besökarna berätta vad de tyckte kunde förbättras. En stor del angav då att de önskade att festivalen höll på längre, de tyckte att det var tråkigt att mycket slutade på kvällen. Så i år kommer många ställen att ha events in på småtimmarna, säger Kajsa Karlström som är programredaktör för Kulturnatten.
Trenden i år är enligt Kajsa Karlström att många storsatsar och kör på helkvällar istället för att ha något enstaka arrangemang. Språk- och litteraturcentrum som har tioårsjubileum slår på stort och erbjuder 25 olika punkter med fokus på föreläsningar, Hemgården bjuder på konst- och hantverksfetival och på scenerna runt om i stan hålls det konserter till sent på kvällen.
– Det kommer vara flera spelningar på Stadshallens takscen, Lunds stadsteater, Stadshallen och Stenkrossen. Vårt mål är att erbjuda något för alla så man kommer att kunna se flera debutanter men också äldre band som exempelvis The Men.
Den kommunala budgeten för hela kulturnatten ligger på cirka 700 000 kronor varav 230 000 går till artistgager på scenerna. Resten går bland annat till marknadsföring, teknik, bajamajor, renhållning och extrapersonal.
Dock blir det inga stora kändisar på årets kalas. Förra årets höjdpunkt Måns Zelmerlöw drog visserligen stor publik, men kändisgäster är trots allt inte så viktiga.
– Enligt publikenkäten är kändisar inget som kulturnattsbesökarna bryr sig så mycket om. De efterfrågade mer mysiga arrangemang. Det är en lokal tillställning och folk är nog ute efter lite Lundakänsla, säger Kajsa Karlström.
Hon tror inte att det kommer gå någon nöd på Lundabor och tillresta festivalfirare. Med ett tåg som tar besökarna mellan olika arrangemang, nyskapande aktiviteter som heavy metal-yoga på Stenkrossen och matcenter med alla möjliga smaker på Stortorget så tror hon att folk kommer få en spektakulär kväll.
Hela programmet kommer att finnas tillgängligt på Lunds turistbyrå från och med den här veckan.
Gå till toppen