Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Judiska barn trakasseras – Malmölärare specialutbildas

Elever med judisk bakgrund trakasseras på Malmös skolor. Föräldrar väljer bort vissa skolor för att slippa antisemitism. Nu specialutbildas 300 Malmölärare.

Efter terrordådet i Köpenhamn 2015 sattes pappershjärtan upp utanför Synagogan i Malmö.Bild: Albin Brönmark
Klockan 11 på tisdagsförmiddagen. Kamrergatan i centrala Malmö. En säkerhetsvakt från Judiska församlingen kontrollerar besökarnas id, frågar om någon har vapen på sig.
Därefter släpps besökarna in genom tjocka säkerhetsdörrar.
Det är en unik satsning som presenteras. Nästan 300 Malmölärare ska specialutbildas för att kunna lära ut hur antisemitism och rasism ska bekämpas bland stadens skolbarn.
En video som ska visas på Malmös skolor spelas upp. En ung Malmöbo med judisk bakgrund berättar:
– Jag har blivit kallad jävla jude. Sett hakkors och överkryssade Davidsstjärnor. Men i och med att jag inte väljer att skrika ut att jag är jude så märker jag inte allt som händer. Det är ett aktivt val jag har gjort. Det är inte värt det, säger han i videon.
Katarina Svenning, lärare på Dammfriskolan, har varit med och tagit fram utbildningsmaterialet.
– Jag har inte märkt av någon antisemitism i mitt klassrum. Däremot rasism. Men det kan ju bero på att de som är judar inte visar det, säger hon.
– Det är inget stort problem på Dammfriskolan. Men det är viktigt att jobba med de här frågorna.
Fredrik Sieradzki på Judiska församlingens informationscenter berättar om verkligheten han möter.
– En del medlemmar från Judiska församlingen säger att de är försiktiga med att prata om sin judiska bakgrund i skolan. Och vissa väljer bort skolor där det finns en stor andel med muslimsk bakgrund. Men man kan inte dra alla över en kam. Orsaken till problemen är att det finns en stor okunskap och vanföreställningar om judar och att människor har tagit med sig Mellanösternkonflikten hit och projicerar den på judar.
– Men man kan inte dra alla över en kam. Det finns judiska barn som går i klasser med muslimska barn där det inte finns några problem också. Men Malmö är den stad i Sverige med störst problem när det gäller antisemitism. Det är ingen slump att vi börjar här, säger han.
Satsningen görs av företaget Xenofilia tillsammans med Judiska församlingen och Malmö stad. Tanken är att de specialutbildade lärarna ska ge Malmös högstadie- och gymnasieelever fyra 80 minuter långa lektioner med filmvisning och övningar.
– Med detta kan vi nå 7 000 elever i Malmö, säger Lena Friblick, vd på Xenofilia.
Vid två tillfällen har USA:s president Barack Obama skickat särskilda sändebud till Malmö efter att stadens judiska befolkning vittnat om en ökande antisemitism.
2012 anklagade sändebudet Hanna Rosenthal Malmös ledning för att inte ta problemet på allvar.
När nästa sändebud, Ira Forman, kom på besök 2015 konstaterade han:
– Det finns hot om våld mot judiska grupper i Europa. Och det hotet finns definitivt även i Malmö. Vi måste vara uppriktiga: Det är en liten minoritet inom den muslimska gruppen som attackerar judar. Det är viktigt att inte demonisera hela den muslimska gruppen. Ofta möter de själva diskriminering här i Europa. Men om vi ska komma åt problemet måste vi beskriva det öppet.
Under 2015 gjordes det 1 009 kränkningsanmälningar på Malmös kommunala grundskolor. Hittills i år ligger siffran på cirka 730. Men det går inte att se hur många som gäller antisemitism.
Gå till toppen