Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trump lovar att rusta rejält

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump vill se en massiv militär expansion om han väljs till president. Trump vill se "fred genom styrka".

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump sade att han vill rusta upp USA:s militär på ett tal i Philadelphia.Bild: Evan Vucci/AP/TT
Trump tog till orda om sina militära planer i ett tal på Union League i Philadelphia i Pennsylvania på onsdagen. Han ville visa sig som en statsman som är kapabel att axla manteln som överbefälhavare för den amerikanska militärmakten.
Trump sade att USA:s militär utarmats, och att den därför behöver en rejäl upprustning med fler soldater, stridsplan och krigsskepp. Sedan gav han en order och ett löfte, i fall han skulle bli vald i november.
– Direkt efter det att jag har svurits in som kommer jag be mina generaler om en plan att inom 30 dagar besegra och förgöra ISIS, sade Trump och använde en annan akronym för jihadiströrelsen IS.
– Det kommer att kräva militär krigföring, men också cyberkrigföring, finansiell krigföring och ideologisk krigföring, sade han.
Nationell säkerhet står högt på agendan hos båda presidentkandidaterna. Trump har i flera månader framhållit sig själv som en vän av USA:s krigsveteraner och försöker utmåla Hillary Clinton som utrikespolitiskt opålitlig, med hänvisning till den privata e-postserver hon använde sig av under sin tid som utrikesminister. Clinton i sin tur anklagar Trump för bristande erfarenhet och för att förolämpa USA:s allierade i stället för att samarbeta med dem.
Pajkastningen har tagit extra fart inför det överbefälhavarforum som tv-kanalen NBC direktsänder natten till torsdagen, där en kandidat i taget frågas ut. Inför sändningen har Trump offentliggjort en lista med 88 pensionerade militära ledare som ställt sig bakom hans kampanj.
Clinton i sin tur har lagt fram en lista med 95 militärer som stödjer henne. Hon vänder Trumps egna ord mot honom – bland annat citatet där han hävdar att president Barack Obama har grundat IS.
Sakpolitiskt skiljer sig de båda kraftigt åt på den utrikespolitiska arenan. Trump förordar ett mer isolationistiskt USA och är tveksam till försvarsalliansen Nato. Han vill förhandla fram en tuff handelsreform med Kina och närma sig Rysslands president Vladimir Putin.
Clinton däremot vill stärka USA:s allianser och fortsätta att närma sig Kuba. Dessutom lovar hon att besegra IS.
Gå till toppen