Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Wendt tillbaka: "Jättekul"

Under Erik Hamrén var han in och ut i både lag och trupp. När Janne Andersson tog ut sin första landslagselva var Oscar Wendt vänsterback. – Jättekul på alla sätt och vis, säger han till TT.

Sveriges Oscar Wendt under tisdagens VM-kvalmatch mellan Sverige och Nederländerna på Friends Arena. Foto Stina Stjernkvist / TTBild: Stina Stjernkvist/TT
Oscar Wendt och fotbollslandslaget har ofta nämnts i samma mening de senaste åren. Men ofta har det varit två skilda saker.
Vänsterbacken, som inte sällan prisas för sina insatser i tyska storklubben Borussia Mönchengladbach, fanns med i Erik Hamréns första trupper – men efter svagare insatser flyttades han från startelvan till läktaren, för att sedan petas helt.
Därefter åkte han in och ut ur landslaget, trots att många menade att han borde ha en plats i Hamréns lagbygge.
Senast han spelade en landskamp var den 14 juni i fjol – men på tisdagskvällen fanns han med i Janne Anderssons första startelva, som spelade 1–1 mot Nederländerna i VM-kvalet.
– Jättekul på alla sätt och vis. Jättekul att vara tillbaka och att få spela. Känns skönt att vi har fått vår första pinne i detta VM-kval, säger Wendt.
TT: Kändes det något extra? Var du spänd över att behöva visa mer?
– Nej, jag har inte tänkt någonting på det som har varit tidigare, eller att jag ska bevisa någonting. Jag vet vad jag har gjort tidigare och jag vet vad jag har gjort vecka ut och vecka in hemma i Tyskland. Jag vet vad jag kan, så jag gick bara in för matchen på samma sätt som jag gör varje vecka.
TT: Vad säger du om försvarsspelet?
– Jag tycker – sett till att vi har ett helt nytt lag i princip och bara har tränat ihop i sex, sju dagar – att vi gör det helt okej. Framför allt – en stor eloge till alla grabbar för det jobb vi lägger ner i 90 minuter. Det kan du inte säga någonting om; vi kämpar och krigar för varandra som idioter hela matchen. Sedan är det klart att det finns områden vi måste förbättra.
Wendt vill, av förklarliga skäl, vara tillbaka i landslaget för att stanna.
– Ja, självklart. Jag vill inte bara vara med en gång, förhoppningsvis är jag tillbaka nästa gång igen.
TT: 1–1 mot Nederländerna. En godkänd start?
– Vi gör det helt okej ändå. Vi möter ett väldigt bra Holland som är väldigt duktigt, som har bra med kvaliteter offensivt. Vi försvarar oss bra och Robin (Olsen) är fantastisk i målet.

Fakta: Oscar Wendt

Född: 24 oktober 1985.
Position: Vänsterback.
Klubb: Mönchengladbach.
Tidigare klubbar: IFK Skövde, IFK Göteborg, FC Köpenhamn.
A-landskamper/mål: 26/0.

Fakta: Wendts landslagskarriär

14 januari 2007: Debuterar på januariturnén i 0–2-förlusten mot Venezuela.
6 september 2008: Gör tävlingsmatchdebut och spelar 77 minuter i VM-kvalmatchen borta mot Albanien (0–0).
18 november 2009: Spelar 34 minuter i Erik Hamréns första landskamp som förbundskapten, 0–1 i en träningslandskamp borta mot Italien.
12 oktober 2010: Efter att ha börjat de två första EM-kvalmatcherna på bänken får han hoppa in i halvtid i 1–4-smällen borta mot Nederländerna. Startar sedan två av de fyra efterföljande träningsmatcherna och dessutom fem raka EM-kvalmatcher...
2 september 2011: ... men efter att ha orsakat en straffspark och varit inblandad i båda Ungerns mål (1–2 på bortaplan) går Wendt från startelvan till läktarplats till det efterföljande mötet med San Marino. Därefter får han en längre tid nöja sig med, som bäst, en plats på bänken. Oftast inte ens det. I stället går Martin Olsson, Pierre Bengtsson och Behrang Safari före.
14 maj 2012: Finns inte med när Erik Hamrén presenterar den svenska EM-truppen.
7 juni 2013: Efter skador på Safari, Olsson och Bengtsson kastas Wendt in från start i VM-kvalmatchen borta mot Österrike – hans första tävlingsmatch sedan mötet med Ungern nästan två år tidigare. Efter (ännu) en svag kollektiv svensk försvarsinsats och förlust, 1–2, väntar på nytt en tid utanför truppen för Wendt.
15 november 2014: Martin Olsson lämnar återbud och Wendt kallas in till EM-kvalmatchen borta mot Montenegro. Hoppar in i halvtid i svensk 1–0-ledning – men är inblandad i den straff som Montenegro sätter till slutresultatet 1–1 tio minuter före full tid.
14 juni 2015: Martin Olsson är opererad och Pierre Bengtsson tar hand om skadade Mikael Lustigs högerbacksplats varpå Oscar Wendt får chansen i såväl träningsmatchen mot Norge några dagar tidigare som i EM-kvalmatchen hemma mot Montenegro. Wendt spelar i 90 minuter, det blir svensk seger (3–1) – men därefter gör han ingen mer landskamp under Hamrén. Sitter på bänken mot Ryssland (0–1) och Österrike (1–4) under samma höst, men är därefter helt utanför truppen.
14–17 november 2015: Martin Olsson spelar den första playoffmatchen hemma mot Danmark (2–1), men är sedan sjuk och ett frågetecken inför bortamötet. Enligt SVT ville Erik Hamrén kalla in Wendt som backup, men vänsterbacken nobbar förslaget – något han bekräftar senare.
23 maj 2016: Sveriges EM-trupp samlas i Stockholm inför det stundande mästerskapet i Frankrike. Oscar Wendt är inte uttagen – Martin Olsson och Ludwig Augustinsson går före – och är i stället en av flera icke namngivna "reserver på hemmaplan".
23 augusti 2016: Tas ut när nye förbundskaptenen Janne Andersson presenterar sin första trupp, som ska möta Nederländerna i VM-kvalet den 6 september.
6 september 2016: Spelar 90 minuter när Sverige och Nederländerna spelar 1–1 på Friends Arena.
Källor: TT, transfermarkt.com.
Gå till toppen