Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fem växter att plantera just nu

Börjar det se utblommat och trist ut i rabatten? Då kan det vara dags att fundera på vilka senblommande perenner som behöver förstärkas, bytas ut eller kompletteras. Perenner som är tjusiga nu och en bra bit in på hösten. Här kommer tipsen på hur man kan ge liv till trädgården under sensommaren och den tidiga hösten.

Rudbeckian eller röd solhatt hör till de senblommande växterna, liksom perovskia, även kallad rysk salvia.Bild: Susann Larsson
September är en härlig månad i trädgården. Det finns en hel del att göra om man känner för det, men egentligen behöver man inte göra någonting alls. Det här passar många just nu att inte ha en massa måsten utan bara göra sådant som är kul. Det är kul att planera och justera, alltså flytta på plantor och plantera om. Helt enkelt att gräva.
Olika prydnadsgräs och japansk dvärglönn är vackra under hösten.Bild: Susann Larsson
Passa på att förstärka de senblommande perennerna. Förutom gräsen som förgyller hösten får de japanska dvärglönnarna vackra bladfärger när det börjar närma sig höst.
Framförallt är det vidjehortensian som står för uppmärksamheten med sina stora limefärgade blommor. Bland perennerna är den rangliga peroviskan som vackrast just nu.
En annan favorit är rudbeckian eller röd solhatt som den också kallas. Den är ståtlig och sticker upp som rosa färgklickar mitt i rabatten. Kärleksörten är lättodlad och går inte att misslyckas med, dessutom är den perfekt att använda som snittblomma, den står hur länge som helst i vas.
Silveraxen är också vacker med sina vita upprättstående ax vilket blir fint tillsammans med de stora höga gräsen. För att få in mer färg kan man satsa på blålila höstflox för att få in en riktig färgklick i rabatten.
5 sensommarfavoriter:
- Kärleksört. Lågväxande fetbladsväxt med stora rosa blommor.
- Perovskia, även kallad rysk salvia, har stora blå lite rangliga blomstänglar.
- Rudbeckia, även kallad röd solhatt, sätter fart på rabatten.
- Silverax har dekorativa vita upprättstående ax.
- Höstflox, phlox paniculata, finns i blått, lila, rosa och vitt.
Gå till toppen