Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moderaterna vill skynda på avvisningar

Sverige avvisar för få asylsökande som nekas uppehållstillstånd. Regeringen bör se hur avvisningar sköts i Finland, Norge och Danmark. Det anser Moderaterna, som vill att migrationsminister Morgan Johansson (S) lär av sina nordiska kolleger.

– Regeringen prioriterar inte frågan om att avvisa dem som fått utvisningsbeslut, säger Johan Forssell, migrationspolitisk talesman för Moderaterna.Bild: Fredrik Wennerlund
– Sverige måste lyssna och lära av våra nordiska grannar. Vi vill att Morgan Johansson särskilt tar upp den här frågan när han under torsdagen och fredagen träffar sina nordiska kolleger i Lund, säger Johan Forssell, migrationspolitisk talesman för Moderaterna.
Johan Forssell är orolig över uttalanden från Migrationsverket om att ytterligare 45 000 asylsökande kan gå under jorden och leva kvar i Sverige som papperslösa.
– Det kan skapa svåra sociala problem. Vi är oroliga för det skuggsamhälle som växer fram, säger Forssell.
Han hävdar att Sverige är sämst i Norden på avvisningar. 20 000 utvisningsärenden har ännu inte verkställts. M har nyligen låtit Riksdagens utredningstjänst granska hur avvisningsrutinerna ser ut i våra nordiska grannländer.
I dagsläget är Migrationsverkets förvar i Åstorp den enda platsen i Skåne där asylsökande frihetsberövas i väntan på avvisning. Ett nytt förvar i Malmö dröjer.Bild: Aline Lessner
Med stöd av den rapporten pekar Johan Forssell på en rad punkter som Sverige kan ta efter:
•I Finland avvisas 70 procent av alla dem som nekas asyl. Det gör Finland till EU:s mest effektiva avvisningsland.
•Norge har regler som tillåter att asylsökande som inte medverkar till att klarlägga sin identitet kan placeras i förvar.
•I Danmark har kriminalvården i samarbete med Röda korset skapat ett utresecenter för 158 asylsökande i Sjælsmark – mittemellan Köpenhamn och Helsingör. På sikt ska förvaret få drygt 400 platser, också för familjer med barn.
– Vi har mycket att lära av våra grannländer. Här i Sverige får regeringen inte ens fram det enda nya förvar man fattat beslut om, säger Johan Forssell.
Läs också Polisen får svårt med avvisningar – klarar bara av en tredjedel
Han syftar på regeringens beslut från i somras om att Kirsebergsanstalten i Malmö ska tas i bruk som förvar för 100 asylsökande med avvisningsbeslut.
De planerna ser ut att spricka. Det blir för dyrt med asbestsaneringar och andra renoveringsarbeten i den gamla fängelsemiljön.
I dagsläget är det osäkert om Kirseberg eller något annat förvar öppnar den 1 oktober – den dag som regeringen angett som mål.
– Jag vet varken när, var eller hur just nu. Först i nästa vecka kan det komma beslut, säger Anna Christeen, projektledare på Migrationsverket.
Enligt Moderaterna är bristen på förvar ännu ett tecken på att varken regeringen eller svenska myndigheter tar avvisningarna av asylsökande på allvar.
Johan Forssell är också kritisk till att papperslösa tilldelas försörjningsstöd.
– Sverige har ett system där den som inte följer Migrationsverkets beslut olovligen får dröja kvar i landet. Det sänder ännu en konstig signal när den personen får samhällets hjälp med försörjningen.
Enligt Moderaterna uppmuntras på så sätt nya grupper av asylsökande att leva kvar som gömda flyktingar i Sverige. Han menar att detta är följden av en felaktig grundsyn som saknar motsvarighet i Danmark, Norge och Finland.
– I Sverige finns starka strömningar inom Miljöpartiet att ge flyktingar amnesti. Det finns en regel om att den som hållit sig gömd i fyra år kan söka uppehållstillstånd på nytt. Det är fel inställning.
– Vi kan snart få tiotusentals personer som går under jorden. Det är siffror som Sverige aldrig upplevt tidigare. Det är ett samhälle som ingen av oss önskar, säger Forssell.
Läs också Skånska kommunalråd kräver fler poliser
Morgan Johansson anser att Moderaterna slår in öppna dörrar i kraven på samtal om ett ämne som redan står på fredagens dagordning i Lund.
– Det är klart att jag gärna vill veta vad vi i Norden kan lära av varandra. Men jag har definitivt inget att lära av Johan Forssell. Det är många fler som återvänder hem nu än på Moderaternas tid, säger han.
Under första halvåret i år återvände 700 personer till Afghanistan, 2 600 till Irak.
– Takten är det inget fel på, men vi måste se till att återvändandet fortsätter fungera, säger Johansson.
FAKTA

Åtgärder för fler avvisningar

Regeringen beslöt i somras om att öka antalet förvarsplatser från 255 till 355.
Regeringen drog från juni in rätten till bistånd för personer med avslagsbeslut från Migrationsverket.
Gränspolisen har fått ökade anslag för att fler personer med avslagsbeslut ska lämna landet.
Moderaterna vill därutöver fördubbla preskriptionstiden för asylsökande som får avslag för att förhindra att de gömmer sig i Sverige i väntan på en ny asylutredning.
M vill dessutom ändra socialtjänstlagen så att kommuner inte måste ge försörjningsstöd till papperslösa.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen