Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snart dags för Nordisk Panorama Film Festival i Malmö

Mellan den 16 och 21 september intar filmfestivalen Nordisk Panorama Malmö. Visningar och event äger rum på flera platser – från biograf Panora till Blå båten.

Dokumentären Motley's Law, regisserad av Nicole Horanyi Nielsen, är ett av verken som kommer att visas under festivalen.Bild: Nordisk Panorama Film Festival
Snart är det dags för den 27:e upplagan av Nordisk Panorama Film Festival. Bland annat ska Nordens bästa nya kortfilm och dokumentär koras bland 50 tävlande bidrag.
Ofta kommer regissörer och andra inblandade att finnas på plats efter visningarna för att diskutera och förklara sina verk. Alla tävlingsfilmer visas två gånger och har kommit ut på marknaden mellan 2015 och våren 2016.
Valet av vinnare sker genom en jury, men även publiken får utse bästa film genom röstning. I publikpriset ingår även filmer utanför tävlingsprogrammet.
– Vi märker att festivalen växer för varje år. Mellan 2014 och 2015 ökade besökarantalet med 30 procent, och det hoppas vi göra även i år, säger Daniel Eriksson, PR och kommunikationsansvarig på filmfestivalen.
– Vi strävar efter att komma närmare Malmöborna och försöker balansera mellan att det både är ett stort publik- och branschevent. Nästan hela programmet är öppet för alla, endast ett fåtal sessioner och branschmingel kräver akreditering.
I år står Norge i fokus under festivalen. Bland annat kommer filmmakaren Paul Refsdal hålla ett föredrag om sitt dokumentärskapande. I detta fallet handlar den om hans film om livet bland självmordsbombare, om hur de tänker och lever.
Årets festival bjuder, förutom på filmer, även på andra nyheter.
– I år slår vi på stort med eventet ”Our Dinner With...” på Blå båten. Vi gör ett seminarium till en helkvällsaktivitet med middag och en inbjuden huvudtalare. Alla äter och följer samtalet mellan regissören Aslaug Holm och en inbjuden specialgäst, säger Daniel Eriksson.
– I år får alla vara med och äta, innan var publiken och de ätande åtskilda.
Under festivalens gång kommer även film att projeceras på husväggar och fasader under en kortfilmsstadsvandring den 17 september. Den börjar vid Panora och slutar på Babel med nattklubb och fest.
På Babel är huvudnumret Arif, en av Norges grammyvinnare och främsta rappare.
– Det blir nog en svettig natt, säger Daniel Eriksson.
Se hela programmet på filmfestivalens hemsida.
Gå till toppen