Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ålder ska bedömas vid asylansökan

Knän och tänder ska undersökas för att bestämma åldern på unga ensamkommande asylsökande. Testerna är frivilliga, men den som vägrar riskerar att bedömas som vuxen. Åldern ska också framöver kunna bedömas redan vid asylansökan.

Tveksamheter i åldern uppskattas finnas hos 70 procent av de ensamkommande asylsökande som uppgett att de är mellan 15 och 17 år. Arkivbild.Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT
I början av nästa år räknar Rättsmedicinalverket med att börja genomföra medicinska åldersbedömningar på unga ensamkommande asylsökande. Två metoder kommer att användas: röntgenundersökning av visdomständer samt undersökning av knäleden med hjälp av magnetkamera. Åldersbedömningen kommer att bestå av två oberoende analyser som utförs av en magnetkameraklinik respektive en tandklinik.
– För att en bedömning ska kunna göras måste experterna komma till samma slutsats, säger Elias Palm, rättsläkare och metodansvarig på Rättsmedicinalverket.
Risken att ett barn bedöms som vuxen går dock inte helt att eliminera.
– Det finns ingen metod som med exakthet kan säga att en person är under eller över 18 år. Men med stor sannolikhet kan vi göra det, säger Elias Palm.
Fortfarande kan Migrationsverket bara beställa tester om den som söker asyl frivilligt går med på det. Men den som vägrar att genomgå en medicinsk åldersbedömning löper risken att myndigheter betraktar dig som vuxen, resonerar migrationsminister Morgan Johansson (S).
– Det är du som asylsökande som ska visa vilken ålder du har, och erbjuder vi en metod för detta och du säger nej så kan myndigheter utgå från att du är vuxen, säger Morgan Johansson till TT.
Dagens förslag kommer inte åt problemet att vuxna personer placeras tillsammans med barn på HVB-hem eller att de går i skolan med minderåriga. Men enligt Morgan Johansson är en lagändring på gång så att åldersbedömningar kan göras tidigt i asylprocessen.
– I dag görs det ofta i samband med att ansökan prövas, men då kan man ju ha bott på ett boende i flera månader. Jag skulle vilja att det görs redan i samband med att man söker om asyl, säger Morgan Johansson.
Sverige har tagit emot fler ensamkommande barn och unga än något annat land i Europa. Enligt Migrationsverket bedöms tveksamheter i åldern finnas hos 70 procent av dem som vid asylansökan uppgett att de är mellan 15 och 17 år, och upp till 18 000 medicinska åldersbedömningar skulle därmed kunna behövas.
Det finns goda grunder att genomföra åldersbedömningar, anser danska utlänningsministern Inger Støjberg. Danmark, liksom flera andra nordiska länder, utför redan åldersbedömningar som i de flesta fall inte är frivilliga.
– Två av tre bland dem som tas ut för att genomgå en åldersbedömning har visat sig vara vuxna och inte barn, så det har ju en stor effekt då det har betydelse för vilket system man hamnar i, säger utlänningsminister Inger Støjberg till TT.

Fakta: Åldersbestämning

I fjol kom över 35 000 ensamkommande asylsökande barn och unga till Sverige. Nio av tio var pojkar.
Hittills i år är siffran betydligt lägre, drygt 1 700 till och med augusti.
Migrationsverket bedömer när asylansökan registreras om den uppgivna åldern är rimlig, men den slutliga åldersbestämningen görs först i slutet av asylprocessen.
En person som är under 18 år får mer stöd och annat boende än vuxna. De kan heller inte skickas tillbaka på samma sätt som en vuxen.
Rättsmedicinalverket fick i maj i uppdrag av regeringen att genomföra medicinska åldersbedömningar i stor skala.
Två metoder kommer att användas: tandmognadsbedömningar samt undersökning av knäleden med hjälp av magnetkamera.
Rättsmedicinalverket kommer inte självt att utföra bedömningarna utan i stället upphandla tjänsten.
I juli slog HD fast att tandröntgen är en rättssäker metod att använda för att bestämma ålder vid brottsfall.
Källa: Migrationsverket, TT
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen