Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Borgerlig splittring om vindkraft och miljö

Sex vindkraftverk i Småland och en ny miljöplan har orsakat borgerlig splittring i Region Skåne. Centerpartiet gick emot de övriga borgerliga partierna i båda ärendena i regionstyrelsen.

Bild: Henrik Rosenqvist
De omstridda vindkraftverken står i Fröreda Hultsfreds kommun. De upphandlades 2014 för 210 miljoner kronor, men har visat svagt resultat hittills.
Linköpings kommun har visat intresse för att köpa vindmöllorna för 230 miljoner kronor. Moderaterna tycker att Region Skåne ska sälja, för att förstärka den risiga ekonomin.
Regionledningen kalkylerar med bättre lönsamhet för vindkraftverken i framtiden, och håller inte med.
– Om jag inte kommer ihåg fel, så genomfördes köpet under tiden som M satt på ordförandeposten i regionstyrelsen. Det är förvånande hur partiet ändrar åsikt nu - hur ihåliga är M i sin miljöpolitik egentligen? sade regionrådet Anders Åkesson (MP).
– Att sälja vindkraftverken nu skulle vara ren kapitalförstöring.
Liberalerna och Kristdemokraterna håller med M och vill sälja. Liksom Sverigedemokraterna, som tycker att vindkraftverken både förfular miljön och inte hör till regionens kärnverksamhet.
Men eftersom Centerpartiet går emot de borgerliga partierna, slutar striden med att vindkraftverken inte säljs.
– De borde aldrig ha köpts in. Men det är fel att sälja dem nu, till det priset, säger Birte Sandberg, gruppledare för C.
Centerpartiet gick också, oväntat, på tvärs mot övriga allianspartier kring en uppdatering av regionens miljöprogram.
M, L och KD var kritiska mot att de inte fått någon genomgång av vad som är nytt i programmet. De tre partierna var också tveksamma till målsättningen att 75 procent av personalen ska få webbaserad utbildning om miljötänkandet.
– Det är ju inte precis så att personal i Region Skåne saknar arbetsuppgifter, sade Gilbert Tribo, gruppledare för L.
– Vi saknar ett ekonomiskt avsnitt i miljöprogrammet, vad kostar detta? undrade oppositionsrådet Carl Johan Sonesson (M), som ville återremittera miljöplanen.
SD, som har en vågmästarposition i regionstyrelsen, ville också skicka tillbaka ärendet för att få kostnaderna klarlagda.
Men Centerpartiet röstade för miljöplanen, efter att ha fått in bland annat skrivningar om att prioritera upphandling av närproducerad mat och biogas. Därmed gick regionledningens förslag igenom.
Gå till toppen