Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Danska ministern: Två av tre ensamkommande som testades ljög om sin ålder

Tusentals asylsökande i Sverige ska erbjudas röntgen av tänder och knän för att bevisa att de är barn. I Danmark görs medicinska åldersbedömningar redan med tvång. "Två av tre som påstått sig vara barn visade sig vara vuxna", säger migrationsminister Inger Støjberg.

Danmarks Integrations- och bostadsminister Inger Støjberg och Sveriges justitie-och migrationsminister Morgan Johanson under ministermötet i Lund.Bild: Emil Langvad/TT
På fredagen presenterad Rättsmedicinalverket (RMV) sin plan för hur Sverige ska börja med medicinska åldersbedömningar av asylsökande i syfte att avgöra om de är barn.
Två metoder ska användas: Tandröntgen och knäledsröntgen.
Från årsskiftet dras testerna i gång i stor skala. En asylsökande som påstår sig vara barn, men inte blir trodd av Migrationsverket, får möjlighet att styrka sin ålder genom en medicinsk bedömning.
När Migrationsverket avgör en ansökan om asyl har ett barn under 18 år större chans att få ja än en vuxen.
Några timmar efter RMV:s presentation i Stockholm höll migrationsminister Morgan Johansson pressträff i Lund tillsammans med sina nordiska kolleger.
– Det är viktigt att få de medicinska åldersbedömningarna på plats så snart som möjligt, sade Johansson.
I både Danmark och Norge gör man sedan länge tand- och benröntgen av asylsökande. Men där sker det med tvång.
- Om vi misstänker att en asylsökande uppgett för låg ålder skickar vi honom till medicinsk undersökning, förklarade den danska migrationsministern Inger Støjberg.
Enligt henne visar den danska erfarenheter att det är mycket vanligt att asylsökande ljuger.
– Två av tre som påstått att de var barn visade sig vara vuxna.
Men hur är det möjligt att genomföra en tandröntgen med tvång?
– Det har inte visat sig vara något problem i Danmark.
Är det ingen som vägrat?
– Inte som jag känner till.
Islands statssekreterare vid inrikesministeriet Ragnhildur Hjaltadóttir, Norges Invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug, Danmarks integrations och bostadsminister Inger Støjberg, Sveriges justitie-och migrationsminister Morgan Johanson och Finlands inrikesminister Paula Risikko.Bild: Emil Langvad/TT
I Sverige ska den medicinska bedömningen ske på frivillig väg. Men det kan ligga en asylsökande i fatet att vägra.
– Här i Sverige är det den asylsökande som ska bevisa att han är barn. Vägrar man gå med på medicinsk åldersbedömning löper man risk att bli betraktad som vuxen, förklarar Morgan Johansson.
I fjor registrerades över 35 000 asylsökande som ensamkommande barn i Sverige, flest i hela Europa. Eftersom väntetiderna är länga väntar de flesta ännu på besked om de får stanna.
I framtiden vill regeringen att de medicinska åldersbedömningarna ska göras så tidigt som möjligt i asylprocessen. Bland annat för att man ska vara säker på att barn och vuxna inte blandas i asylboendena.
Morgan Johansson har under torsdagen och fredagen varit värd för sina nordiska kolleger för att diskutera migrationspolitik
Som Sydsvenskan avslöjade i går har de fem ministrarna bildat en nordisk front för att få till stånd fler utvisningar.
Morgan Johansson och hans kolleger har skrivit ett gemensamt brev till EU-kommissionen för att sätta tryck på Ungern att ta tillbaka flyktingar som först registrerats där, men som rest vidare till Skandinavien.
Fortsätter Ungern vägra ta emot de asylsökande – från Sverige är det tusen personer – kan EU-kommissionen dra Ungern inför EU-domstolen.
Gå till toppen