Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Morgan Johansson samlar nordisk front för att utvisa fler människor

Migrationsminister Morgan Johansson vill skapa en enad nordisk front för att tvinga Ungern att ta tillbaka flyktingar. I Sverige finns tusen syrier och afghaner som först registrerats i Ungern – och som regeringen vill skicka tillbaka.

Morgan Johansson var under torsdagen värd för en ministerträff i Lund.Bild: Patrick Persson
Morgan Johansson tog på torsdagskvällen emot sina kollegor från Danmark, Norge och Finland i sin hemstad Lund.
Efter ”rekordåret” 2015, då Sverige tog emot 163 000 asylsökanden, är migrationsministerns fokus nu att få fart på utvisningarna av de som inte får uppehållstillstånd i Sverige.
Enligt regeringens bedömningar kommer runt hälften av de asylsökande så småningom att få avslag.
– Nu är vi i fasen att de som får uppehållstillstånd ska etableras i Sverige. Det är ungefär 50 procent. De andra 50 procenten ska antingen återvända hem eller till något annat EU-land, säger Morgan Johansson.
Läs också Moderaterna vill skynda på avvisningar
Läs också Återvändare på ministermötets agenda
Under mötet i Lund på fredagen hoppas Morgan Johansson samla sina nordiska kolleger till en gemensam front för att sätta press på Ungern.
I Sverige finns minst tusen syrier och afghaner som rest hit längs Balkanrutten, via Ungern.
– De är registrerade som asylsökande i Ungern. Dublinförordningen är solklar. Det är i Ungern de ska prövas, säger Morgan Johansson.
Trots påstötningar – häromdagen kallade Morgan Johansson till sig den ungerske ambassadören – vägrar Ungern att följa EU:s Dublinavtal. Därför vill den svenska regeringen nu att de nordiska länderna ska göra gemensam sak och med hjälp av EU-kommissionen tvinga Ungern att ta tillbaka flyktingar från de nordiska länderna. Även Österrike hotar dra Ungern inför kommissionen.
– Det är min ambition. Och det är klart att det blir mycket starkare om vi går fram gemensamt än om bara ett land driver saken, säger Johansson.
Under 2016 kommer Migrationsverket att fatta över hundratusen beslut i asylärenden.
– Takten i beslutsfattandet har aldrig varit högre än nu.
Under årets första sju månader har 12 000 personer som fått avslag eller tagit tillbaka sin asylansökan lämnat Sverige, antingen självmant eller med tvång.
– Nu gäller det se till det här fortsätter så att de som får avslag verkligen lämnar Sverige.
Nyligen skärpte regeringen reglerna så att asylsökande som får nej förlorar rätten till boende och bidrag.
– Som det var tidigare fungerade Sverige nästan som ett hotell där du fick betalt för bo. Det var ju helt orimligt, motiverar Morgan Johansson.
Migrationsverket har pekat på risken för att de nya reglerna gör att ännu fler människor går under jorden.
Regeringen har gett polisen i uppdrag att intensifiera arbetet med att spåra upp de papperslösa och få dem utvisade.
– Vi ska gå på arbetsgivare. De som anställer papperslösa för tio kronor i timmen och säger ”Du kan få bo i min källare”.
Varför är det så viktigt?
Morgan Johansson talar om vikten av att upprätthålla ”systemets legitimitet”. Men också om risken att det växer fram parallellsamhällen i välfärdsstaten.
– Vi vill inte ha ett skuggsamhälle där människor utnyttjas.
Men trots ordern från regeringen har polisens jakt på de papperslösa gått trögt. Polischefer runt om i landet klagar på bristande resurser.
Nu antyder Morgan Johansson att polisen kan få ökade anslag i höstbudgeten den 20 september.
– Vi lägger en budget om par veckor. Det här arbetet kräver ökade polisinsatser och därmed också fler poliser.
Regeringen har också gett Migrationsverket i uppdrag att snabbt ta fram fler förvarsplatser där asylsökande som fått avslag kan låsas in.
– Fler asylsökande än någonsin kommer att få avslag. Det innebär att fler kommer att behöva avvisas med tvång. Då vet vi att behövs fler förvar.
Om en vecka reser Morgan Johansson till New York för en stor FN-konferens om flyktingsituationen. Där ska han bland annat träffa sin afghanske kollega.
Syfte: att pressa Afghanistan att skriva på ett avtal om att ta emot sina egna medborgare.
Hittills i år har Sverige verkställt 700 avvisningar till Afghanistan. Men varje gång är det osäkert om myndigheterna där ska acceptera utvisningen.
– Jag ska säga till min afghanske kollega att det är bra att ni tagit emot de sjuhundra. Men ni måste ta emot många fler. Vi måste ha ett formellt återtagandeavtal. Då blir det aldrig någon tvekan om att myndigheterna där ska ta emot sina medborgare, förklarar Morgan Johansson.
En stor del av de 35 000 ensamkommande som sökte asyl i Sverige i fjor kom från Afghanistan.
Just nu rasar en het debatt om medicinska åldersbedömningar. Sedan Barnläkarföreningen underkänt de metoder som använts – tandröntgen och mätningar av benstomme – har sådana i praktiken inte utförts i Sverige.
Morgan Johansson har gett Rättsmedicinalverket i uppdrag att ta fram ett system, anställa läkare och annat, för att snarast återuppta verksamheten.
Varför är det viktigt? Återigen talar Morgan Johansson om rättssäkerhet och ”systemets legitimitet”.
– Det är så lätt skapa en bild av att många är mycket äldre än 18 år. Och vi har ju haft en del uppseendeväckande fall. Då är det viktigt att skapa ett system så vi kan säga ”Vi gör så gott vi kan för att fastställa rätt ålder”.
Morgan Johansson vill inte spekulera i hur många av de ensamkommande som ljuger om sin ålder.
Men det finns högst rationella skäl för en asylsökande att göra det: Barn har större chans att få asyl. Mer resurser läggs på mottagandet av barn. Den som begår brott får lägre straff.
Enligt migrationsministern är syftet med de medicinska ålderskontrollerna framförallt att vuxna och barn inte ska bo tillsammans.
Men han sticker inte under stol med att kontrollerna kan leda till att en större andel av de ensamkommande blir utvisade.
– Fler kan komma att få avslag. Men det är i slutändan domstolen som avgör det, säger Morgan Johansson.
Gå till toppen