Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter granskningen av rättspsykiatrin: ”Arbetet måste starta i dag, helst i går”

Byt ut personal och jobba med människosynen. Efter HD och Sydsvenskans avslöjanden om brister inom den skånska rättspsykiatrin ställs krav på åtgärder.

Gilbert Tribo (L), andra vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.Bild: Herman Omstedt
Hans-Åke Ericsson är lokal ordförande för riksförbundet för social och mental hälsa i Malmö, RSMH Mittpunkten. Hit kommer patienter som har vårdats på rättspsykiatriska avdelningen i Malmö och de ger samma bild av verksamheten som tidningen har rapporterat om de senaste dagarna.
– Det brukar vara så här i psykiatrin. Det mörkläggs mycket i de här bitarna. Det går inte att komma ifrån. Det är inget nytt. Det vill jag påstå i alla fall. Och jag tycker inte om det, säger Hans-Åke Ericsson.
Granskningen har visat att trots stor medieuppmärksamhet de senaste åren förekommer det fortfarande bältning och isolering utan dokumentation, narkotikamissbruk och avvikelserna på avdelningen har hopat sig.
Var brister det enligt dig?
– Det är de ansvariga inom Region Skåne som inte checkar upp instanserna och följer upp det som händer.
Vad skulle du vilja säga till de ansvariga inom Region Skåne?
– Byt ut delar av personalen nu när ni flyttar till Trelleborg och följ upp allting som händer. Allt ifrån missgärningar, tvång, utfrysning, mobbning och våld. Det är väldigt viktigt. Det är så lätt att en individ som inte har makt och inte kan försvara sig att hamna mellan stolarna.
En av de ansvariga är Annette Linander (C), vice ordförande i sjukvårdsnämnd Sund. Hon ser allvarligt på de framkomna uppgifterna och tycker att det är bra att det nu ska göras en ordentlig genomlysning.
I februari ska er genomlysning vara klar, måste något göras omedelbart?
– Framförallt så stänger vi nu i Malmö och flyttar till Trelleborg. Dels blir det en annan miljö som är lugnare och trevligare för personal och intagna. All personal följer inte med till Trelleborg och det blir en del nya. Därför har vi satsat på utbildning för alla.
Gilbert Tribo (L), andra vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, tror att det krävs mer än nya lokaler för att komma tillrätta med problemen inom rättspsykiatrin.
– Värdegrundsarbetet måste starta omedelbart. Sen behöver säkerhetsrutiner ses över och hur man faktiskt jobbar med att förhindra missbruk på avdelningen. Det arbetet måste starta i dag, helst i går.
I regionfullmäktige kräver han nu sjukvårdsnämndens ordförande Yvonne Augustin (S) på besked om vad som ska göras åt situationen inom rättspsykiatrin i Malmö.
– Egentligen borde cheferna inom psykiatrin själva ha fattat beslut när de såg granskningen, om man nu inte var medvetna om att det var så illa, säger han.
Gå till toppen