Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Amanda Kernell dubbelt filmprisad

Regissören Amanda Kernell och hennes film "Sameblod" tog emot inte mindre än två priser vid filmfestivalen i Venedig. – Det känns verkligen stort, säger hon.

Amanda Kernell. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Under fredagskvällen vann Amanda Kernell filmkritikerpriset Fedeora, för bästa unga regissör, vid filmfestivalen i Venedig. Det var det andra priset hon tilldelades under dagen.
Kernell, som dessutom fyllde 30 år, tog nämligen också emot Europa Cinemas Label för bästa europeiska film. Priset delas ut i olika upplagor vid flera av de större filmfestivalerna och underlättar distributionen av den vinnande filmen.
– Det känns verkligen superbra! Det här gör att man kanske kan se filmen på bio en vanlig onsdag i Antwerpen, till exempel, säger Amanda Kernell på telefon, bara någon timme innan hon ska flyga till Toronto för "Sameblods" nordamerikanska premiär.
Hon passar också på att hylla den debuterande huvudrollsinnehavaren Lene Cecilia Sparrok, som var 17 år när filmen spelades in.
– Det är väldigt många som har varit begeistrade i hennes insats. Jag tror vi har gjort runt tolv intervjuer om dagen i Venedig, och nästan alla journalister uppmuntrar henne att fortsätta med skådespeleriet.
Handlingen i "Sameblod" kretsar kring flickan Elle Marja som under 30-talet bryter med sitt samiska ursprung.

Fakta: Amanda Kernell

Född: 1986 i Umeå.
Bakgrund: Utbildad på filmskola i Danmark. Har gjort kortfilmer som "Att dela allt" (2009), "Spel" (2009), "Paradiset" (2014), "Stoerre vaerie" (2015) och "I will always love you Kingen" (2016).
"Sameblod" hade sin premiär på filmfestivalen i Venedig. Den berättar om sameflickan Elle Marja, som under det rasistiska 1930-talet bestämmer sig för att bryta med sitt tidigare liv och förneka sitt samiska ursprung.
Gå till toppen