Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö intar Lund

Tomas Lundgren, "Concealed", olja på duk.Bild: Krognoshuset

Origo: Karolina Erlingsson, Helen Haskakis, Viktor Kopp, Tomas Lundgren, Carolina Sandvik och Magnus Thierfelder. Krognoshuset Aura Lund. T om 2/10.

Just när diskussionsvågorna går som högst i frågan om huruvida Malmö Konsthögskola ska flytta till Lund eller inte, öppnar en utställning fylld av Malmökonstnärer på en av Lunds äldsta och viktigaste scener för samtidskonst, konstnärsdrivna Aura på Krognoshuset.
Faktum är, att samtliga konstnärer på Origo mer eller mindre nyligen utbildat sig på Malmö Konsthögskola. Två av dem går där just nu, Carolina Sandvik som visar en kladdigt tilldragande stop-motion-film och Helen Haskakis, vars realistiska skildringar av övergivna platser låter tankarna gå till Gerhard Nordström.
Origo betyder ju ursprung, men betecknar också platsen där axlarna i ett koordinatsystem skär varandra. Mitten, alltså. Vad är i mitten, eller vad är aktuellt just nu? Betraktad som en provkarta för samtidskonst ger utställningen ganska klara besked, trots att endast sex konstnärer deltar: från Viktor Kopps nonfigurativa reliefmåleri till Tomas Lundgrens realistiskt avmålade fotografier, men det finns också spännvidd mellan Karolina Erlingssons associativa tilltal och Magnus Thierfelders mer konceptuellt baserade där titlar som ”Bortom gällande avtal” får betydelse för tolkningen.
Det är en slump att utställningen sammanfaller i tiden med diskussionen om Konsthögskolans eventuella framtid i Lund. Ändå påminner Origo om, att inte minst Aura har varit en betydelsefull scen för Konsthögskolans nyutbildade konstnärer i jakt på utställningserfarenhet. Konstkopplingarna mellan de bägge städerna finns där förstås, trots allt.
Gå till toppen