Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Novellfesten i Lund en välbesökt liten historia

En novell kan avnjutas lite var som, på tåget, på toaletten, eller under ett tråkigt möte. Men den gör sig mycket bra som högläsning. Och kan köpas styckevis.

Caroline Degerfeldt köper en novell skriven av Birgitta Stenberg: ”Hon har alltid varit en stor inspirationskälla”. Jens Klitgaard från Brevnoveller tar fram kortmaskinen. 30 kronor får hon betala.Bild: Hussein El-alawi
Det är Novellfest i Lund för andra året och många som är där delar åsikten att novellen är ett praktiskt format som klarar olika lässituationer, men lämpar sig synnerligen väl för att lyssna på i en publik.
I Konsthallen reflekterades upplysta författare mitt på dagen som skuggor mot den vita vägg som skilde dem från starkt solsken och folkliv utanför. Därinne: tystnad, skratt och applåder.
Nervösare än att stå på scen i ståuppkomik, sa Teresa Tönisberg, som prövat.
– Jag fick fokusera på att det var okej att publiken var tyst, säger hon om uppläsningen, då några ändå småskrattade lite.
Hon är 56 år och har satsat på att skriva just noveller under sin utbildning på Lunds universitets författarskola.
Norden är ett tema för årets Novellfest. Islänningen Einar Már Gudmundsson kom med flyg från Reykjavik för att delta.
Han tycker om uppläsningar:
– Det är som att skriva en låt. Du måste sjunga den!
Einar Már Gudmundsson har varit författare sedan 1980 och arbetar i olika genrer. Texterna verkar leva sitt eget liv och berättar vad de vill vara.
– Det är inte som att man sätter sig ner och tänker att jag ska skriva en novell, förklarar han.
Teresa Tönisberg och Jessica Lindroth läste på lördagen båda för första gången sina noveller för publik. Det var nervöst – och gav mersmak. Båda går på Lunds universitets författarskola.Bild: Hussein El-alawi
Så var det för Jessica Lindroth, en annan av eleverna på Lunds författarskola, som blev utvald att läsa upp en novell i Konsthallen. Hon trodde att hon höll på med en novellsamling.
– Två av dem visade sig ha mer kött på benen. Utifrån en av dem blir det en ungdomsroman. Den ska vara klar redan i februari.
Förlagen Brevnoveller och Novellix finns bland de medverkande under Novellfesten. De ger ut noveller och säljer dem styckevis.
Hur går det?
– Det går jättebra, vi har vuxit och har nu över 100 titlar, säger Linn Bäckström från Novellix, som sålde många noveller av Jonas Hassen Khemiri och Stina Stoor i Konsthallen.
– Det går, folk köper, men de får gärna köpa mer, säger Jens Klitgaard från ideella rörelsen Brevnoveller, som säljer mest av nyutkomna och recenserade Alma Kirlic.
”Idag är Konsthallen vårt litteraturhus, i morgon är biografen Kino vårt litteraturhus”, sa Oline Stig, ordförande i Litteraturhus Lund, när hon hälsade välkommen till Novellfesten.Bild: Hussein El-alawi
söndagen fortsätter Novellfesten på biografen Kino. Ett frukostseminarium om översättning av nordisk litteratur äger rum, finländska författaren Rosa Liksom framträder och det blir Radiobio.
Vad är Radiobio?
– Det är helt enkelt bio utan film, med radio istället. Tanken är att man sitter i en mörk biosalong och lyssnar på utsändningar av radionoveller som är 20 minuter långa. Det är ett experiment, jag hoppas folk tycker det är kul, säger Oline Stig, Litteraturhus Lunds ordförande.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen