Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Studentsångarna får prestigetyngd USA-konsert

Lunds studentsångförening har bjudits in till San Francisco för en storslagen konsert i oktober. Nu hänger det på att visumansökningarna går igenom.

Glada studentsångare på väg västerut. Foto: Johannes Ehinger.
– Det är otroligt kort om tid, säger Johannes Nebel, körens viceordförande.
Han beskriver resan som något av det mest prestigefyllda den 185-åriga manskören gjort.
Studentsångarna har bjudits in att framföra Stravinskys oratorium "Oedipus Rex", tillsammans med Philharmonia Orchestra London och dess Sverigebekante chefsdirigent Esa-Pekka Salonen samt sju internationella sångsoliststjärnor. Konserten ska ges i Zellerbach Hall i Berkeley i San Francisco den 9 oktober.
Esa-Pekka Salonen. Foto: Clive Barda.
Musiken är varken lättsjungen eller snabbinlärd. Studentsångarna kan den efter ett par Malmökonserter med "Oedipus Rex" de senaste åren.
Men nu är det alltså snabba ryck som gäller. Erbjudandet kom bara strax före sommaren från Ragnar Bohlin, choral master vid San Francisco Symphony och son till musikvetenskapsprofessor Folke Bohlin i Lund, en gång Studentsångarnas dirigent.
– I normala fall skulle kören inte ha tagit sig an ett sådant här projekt med mindre än ett och ett halvt års framförhållning, säger Johannes Nebel med ett skratt.
– När erbjudandet kom samlade vi styrelsen. Och vi sa "detta är nästan omöjligt. Det måste vi göra!".
Ett fjäder i hatten som den här nobbar man inte och kören har inte heller varit i USA på flera årtionden. Men att få arbetsvisa är en stor process som kräver att alla körmedlemmar intervjuas individuellt av amerikansk ambassadpersonal. Och endast fem veckor återstår till avresan.
Kören, som också ska ge en a cappella-konsert i Mission Dolores-kyrkan i San Francisco, jobbar nu för att samla in den dryga halvmiljon som trippen kommer att gå på.
– Arrangören betalar oss ungefär en femtedel av den summan och kören tar ut alla medel vi kan satsa på detta. Koristerna får också själva bekosta en del, säger Johannes Nebel.
Nu kontaktar kören sina sponsorer och hoppas bland annat på Lunds universitet, som har Berkeley University som ett av sina vänuniversitet. Dessutom har Studentsångarna kontaktat en kulturfond i San Francisco, Pro Suecia, som drivs av svenskan Barbro Sachs-Osher, tidigare svensk konsul i Los Angeles.
Gå till toppen