Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Solstekt invigning för 3 000 vandrare

Slottshagen förvandlades till ett uppladdningsområde för vandrare från hela Europa under lördagen. Omkring 3 000 deltagare kommer till Skåne under vandringsevenemanget Eurorando och på lördagen var det stor invigning.

I år är det första gången som vandringsevenemanget Eurorando kommer till Sveriges och Skåne. Mellan den 10 och 17 september förväntas omkring 3 000 vandringssugna européer komma till Skåne och ge sig ut på ett valfritt antal av de drygt 80 olika vandringförslagen.
Det handlar om utvalda dagsetapper med olika längd och svårighetsgrad. Det kan röra sig om naturvandringar, historiska vandringar eller med olika teman och med guide eller på egen hand.
Niklas Persson och Tobias Persson tyckte att det var lyxigt att kunna köpa mat längs turerna de valt. Då slapp de packning på 30 kilo vilket de annars tycker är ganska normalt på sina vandringar.Bild: Britt-Mari Olsson
Värdstad för arrangemanget är Helsingborg och under lördagen bjöd man in till en stor invigningsfest i Slottshagen. Mellan klockan 12 och 22 kunde de blivande vandrarna ladda upp med information samt med mat, dryck och underhållning.
En plats i skuggan blev populär under invigningsdagen i Slottshagen i Helsingborg.Bild: Britt-Mari Olsson
Att september visade sig från sin bästa sida gjorde inte invigningen sämre. John Andrews och Jill Pontin, från Perth i Skottland, njöt av solskenet.
– Vi har haft förfärligt väder i sommar, men vi har förstått att det här är mer augustiväder i Sverige.
De två kom redan under fredagen och ska stanna i nio dagar.
– Vi har tittat runt i Helsingborg, i dag ska vi vara med på invigningen och sedan har vi valt fem olika turer runt om där vi bor, på ett bed and breakfast i Jonstorp.
Fransyskan Marie-Heléne Castelnerac (längs till höger) ingår i ett sällskap på närmare 100 personer som kommit till Skåne för att vandra.Bild: Britt-Mari Olsson
Inte mindre än 97 fransmän hade tagit sig från regionen Occitanien, nära Pyrenéerna och den spanska gränsen för att ge sig ut på de skånska lederna.
– Vi stannar i sju dagar och ska bland annat till Falsterbo, Malmö och Hallands Väderö, säger Marie-Heléne Castelnerac.
Isto au Farkas och Gizella Hegedüs är i Sverige för första gångenBild: Britt-Mari Olsson
Själva invigningen startade klockan 16 men stämningen var hög långt innan dess. Konferenciern Ola Selmén fick upp ett sällskap spanjorer från skuggan under trädet och det blev både dans och sång till Eviva España till allmänna applåder.
Gizella Hegedüs och Isto au Farkas har kommit från Budapest och har precis registrerat sig. De ska stanna hela veckan när de nu väl har kommit till Sverige.
– Jag har velat åka till Sverige ända sedan jag var liten, du vet Abba. Nu är jag femtio men nu är jag här.
John Andrews och Jill Pontin från Skottland ska ta olika turer i närheten av Jonstorp där de tagit in på ett bed and breakfast.Bild: Britt-Mari Olsson
Niklas Persson och Tobias Persson från Munka Ljungby tog chansen att hänga på när de fick ett vandrararrangemang så tätt inpå.
– Vi brukar vara ute och vandra och tar en längre tur på fyra dagar i fält varje år, men det här gör vi bara för att det är här, säger Tobias Persson.
Under söndagen väntar en vandring i Hovdala på en fyra, fem mil.
– Själva turen är inte så lång, men vi har lagt till lite extra.
Gesine-Maria Haas och Brigitta Roy-Feiler har minnesband med sig från 30 års vandringar.Bild: Britt-Mari Olsson
Marie-Heléne Castelnerac med sällskap ska hinna med Falsterbo, Malmö och Hallands Väderö under sitt besök.Bild: Britt-Mari Olsson
Några råd på vägen fick vandrarna med sig under invigningen i SlottshagenBild: Britt-Mari Olsson

Eurorando 2016

Ett europeiskt vandringsevenemang som arrangeras vart femte år.
Pågår mellan den 10 och 17 september på olika platser i Skåne.
Omkring 3 000 deltagare förväntas komma.
Innehåller runt 80 dagsturer med olika längd, svårighetsgrader och teman.
Helsingborg är värdstad för årets evenemang och här hålls även invignings- och avslutningsceremonierna den 10 respektive den 17 september i Slottshagen mellan klockan 12 och 22.
Fem olika basecamps med information, mat och underhållning till deltagarna finns på The Tivoli i Helsingborg, på St. Gertrud i Malmö samt i Hässleholm, Brösarp och Kristianstad.
Man räknar med att deltagarna kommer att göra 20 000 övernattningar i Skåne, gå sammanlagt 100 000 kilometer och bränna 50 miljoner kalorier.
Värdar är Svenska turistföreningen och Region Skåne.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen