Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Forskare: Mobilmissbruk kan förstöra ditt nervsystem

Överdriven användning av mobiltelefonen gör inte bara ont – smärtan kan förstöra nervkommunikationen mellan olika muskler, visar en ny studie.

Om kommunikationen mellan musklerna försämras i ett område av kroppen kan det leda till följdkomplikationer i andra delar av kroppen. I värsta fall snedvrids hela muskelsystemet, enligt studiens huvudförfattare.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Använder du din smartphone så mycket att det gör ont? Ihållande smärta är i så fall inte nödvändigtvis ditt enda problem – överbelastningen ser också ut att försämra musklernas möjlighet att kommunicera med varandra, rapporterar danska Videnskab.dk.
En ny studie har låtit 20 personer med kronisk smärta i skuldror, handleder, nackar och/eller tummar skriva en text på skärmar. Medan testpersonerna skrev med först en och sedan två fingrar mättes de elektriska signalerna mellan musklerna med elektroder på armar, handleder, nackar och skuldrorna. Lika många personer utan smärta mättes på samma sätt i kontrollgruppen.
”Gruppen med kronisk smärta visade generellt sämre sammankoppling och nervkommunikation mellan musklerna i de berörda områdena”, berättar studiens huvudförfattare Pascal Madeleine, professor på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi vid Aalborg Universitet för Videnskab.dk.
Kopplingarna mellan musklerna hos mobilanvändarna med kronisk smärta var som värst halverad jämfört med kontrollgruppens resultat, enligt studien.
Att förslitningsskador även påverkar kommunikationen mellan musklerna är förmodligen inget unikt för skador orsakade av mobiltelefonen, tror Bente Pedersen Rona, lektor vid integrerad fysiologi vid Köpenhamns universitet. Hon hoppas nu att studiens metod och resultat kan användas till fortsatt forskning i flera sammanhang.
Huvudförfattaren av studien poängterar att det fortfarande finns mycket kvar att forska på. ”Vi kunde inte se om områdena med sämst koppling mellan musklerna också gjorde mest ont. Vi vet inte heller om sammankopplingen mellan musklerna går att rehabilitera eller om det rör sig om kroniska skador”, säger Pascal Madeleine.

Mer:

Studien har publicerats i vetenskapstidskriften Clinical Neurophysiology.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen