Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingrid Runsten: Motivera. Och utbilda till bristyrken.

Utbildning lönar sig, för unga och för sedan länge vuxna, för individen och för samhället. Så långt är det varken överraskande eller speciellt kontroversiellt. Men i ett läge där listan på bristyrken bara blir längre, samtidigt som gruppen arbetslösa utan gymnasiekompetens ökar, måste samhällets utbildningsinsatser bli mycket mer träffsäkra.
I SNS-rapporten Att välja utbildning föreslår nationalekonomen Anders Sandberg bland annat att vuxna utan avslutad gymnasieutbildning ska kunna få ersättning motsvarande a-kassa vid komvuxstudier.
Eftersom det nästan inte finns några jobb för den som saknar gymnasieutbildning vore det en vettig investering, förutsatt att den enskilde är motiverad och har ett tydligt jobbmål.
Men mycket mer måste göras i grundskolan och i gymnasieskolan för bättre yrkesval. Rapporten föreslår obligatoriska möten med studie- och yrkesvägledning och lyfter fram betydelsen av enskilda samtal för att komma över sociala barriärer.
Riktigt upprörande är att mobbning är en vanlig orsak till att unga hoppar av gymnasieskolan.
Avhopp, passivitet, arbetslöshet – det drabbar individer hårt. Men även samhället som går miste om snickare, kockar, sjuksköterskor och lärare.
Gå till toppen