Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Sekulär riksdagshögtid med statsråd

Statsminister Stefan Löfven med fru Ulla vid fjolårets gudstjänst i Storkyrkan inför riksmötets öppnande. I år får den alternativa sekulära ceremonin samma status. Arkivbild.Bild: Maja Suslin/TT
När riksdagen öppnar på tisdag hålls för första gången en sekulär ceremoni med samma status som den religiösa ceremonin i Storkyrkan. Sekulära ceremonier har funnits tidigare men i år har riksdagsförvaltningen gett den ett officiellt erkännande, enligt arrangören förbundet Humanisterna.
Till den sekulära ceremonin kommer bland andra inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitieminister Morgan Johansson (S). Talare blir svenska Amnestys generalsekreterare Anna Lindenfors och ”Mili”, en muslimsk asylsökande från Bangladesh. Ceremonin hålls på Konstakademien i Stockholm.
Anders Ygeman säger till TT att han väljer den sekulära ceremonin eftersom det känns naturligt för honom.
– Jag är inte troende utan kategoriserar mig väl som agnostiker. Jag tycker det är jättefint att vi har en religiös ceremoni men det är också jättefint att vi har en sekulär agnostisk högtid.
Den mer traditionella kristna ceremonin i samband med riksmötets öppnande hålls i Storkyrkan. Gudstjänsten leds av domprost Hans Ulfvebrand och domkyrkokaplan Kristina Ljunggren. Talare är jämställdhetsexperten Gertrud Åström.
Gå till toppen