Malmö

Den brottsmisstänkte advokaten avsäger sig titeln

Den brottsmisstänkte advokaten som anklagas för att ha smugglat ut en knarkkarta från häktet åt en klient har avsagt sig sin yrkestitel – därmed kan han inte längre jobba som offentlig försvarare. Samtidigt börjar polisutredningen mot honom bli klar.

Polisen spärrade av ett grönområde vid Folksångsgatan i Malmö för att leta reda på det nergrävda kokainet.
Den välrenommerade advokaten var försvarare åt en 19-årig man i en härva som inbegriper stora mängder narkotika och flera skjutvapen.
19-åringen satt häktad efter ett polistillslag den 9 februari. En knapp månad senare kraschade hans 23-årige bror sin leasade Volkswagen Golf in i en lyktstolpe efter en polisjakt. Hans greps sedan.
I 23-åringens fickor hittades ett tre sidor långt handskrivet brev med detaljerade instruktioner om var någonting viktigt låg nergrävt. Med ledning av brevet kunde polisen hitta ett halvt kilo kokain värt uppemot en miljon kronor.
Den 19-årige lillebrodern erkänner att han skrivit brevet. Men hur hamnade det i storebroderns byxficka?
Vid tiden satt 19-åringen häktad med restriktioner i sina kontakter med omvärlden. Detta innebär bland annat att han inte kan skicka brev utan att det granskas av åklagare.
"Gräv överallt och öppna hela stället", lyder delar av instruktionen i brevet/kartan som polisen misstänker smugglats ut från häktet. När polisen letade hittade de mer än 500 gram kokain gömt i två gropar. Bild: Polisen
Därför riktades misstankarna snart mot 19-åringens försvarsadvokat, som har rätt att träffa sin klient utan övervakning.
En polisutredning drogs igång mot advokaten i hemlighet – tills åklagare tog beslutet att anhålla honom den 28 juni. Efter några juridiska turer släpptes advokaten, trots att domstolen anser honom på sannolika skäl misstänkt för försök till medhjälp till grovt narkotikabrott.
En knäckfråga är om advokatens fingeravtryck säkrats på brevet – något åklagarmyndigheten varken vill bekräfta eller dementera med hänvisning till förundersökningssekretess.
Genom sin advokat Thomas Olsson nekar advokaten till brott. Trots detta valde han att på egen bevåg att begära utträde från advokatsamfundet. Detta gjordes den 1 september.
Det innebär att han inte längre får använda den skyddade titeln advokat. Däremot kan han syssla med juridisk rådgivning eller vara ombud vid juridiska tvister.
– Man kan utträda av flera olika skäl. Man går kanske i pension eller får ett annat jobb. Jag vet inte vad han angett för skäl för utträdet, säger advokatsamfundets ordförande Bengt Ivarsson.
Advokatsamfundet inledde själva en utredning om disciplinärende mot advokaten när brottsmisstankarna blev kända.
– Med tanke på vad som inträffat så kan orsaken vara att han inte vill vara med i den här utredningen. Den som befarar att han kommer att bli utesluten eller drabbas av annat kan begära utträde, och då kan vi inte bedöma om personen gjort något etiskt fel, säger Bengt Ivarsson.
Att advokater utesluts eftersom de misstänks eller döms för brott är mycket ovanligt, enligt Ivarsson.
– Det har hänt att advokater dömts för att ha förskingrat pengar som konkursförvaltare eller från ett dödsbo. Och vi hade en advokat som blev utesluten i Stockholm för 1,5 år sedan. Han hade varit full och hamnat i bråk och ringt in någon klient som skulle hjälpa honom. Han dömdes också för anstiftan till misshandel.
Sydsvenskan har vid upprepade tillfällen sökt den brottsmisstänkte advokaten. På hans arbetsplats har man kommit överens om att inte ge några kommentarer över huvud taget.
Advokatens försvarare Thomas Olsson uppger för Sydsvenskan att han inte kände till att hans klient avsagt sig advokattiteln.
Den rikskände advokaten Thomas Olsson företräder den brottsmisstänkte advokaten.Bild: Marcus Ericsson/TT
– Jag företräder honom inte i det ärendet, de besluten fattar han på eget bevåg. Jag utgår från att han informerar mig om det som är relevant.
Ska man tolka utträdet som att han ändrat inställning i skuldfrågan?
– Det kan jag inte kommentera.
Men han nekar fortfarande till brott?
– Det gjorde han i vart fall sist vi talades vid.
Polisutredningen mot advokaten är klar. Åklagaren Jonas Almström ska i veckan gå igenom materialet, och se om det behöver kompletteras.
– Sen tar jag ställning till om vi ska slutdelge och väcka åtal eller vad vi ska göra åt saken, säger han.
Samtidigt som utredningen mot advokaten börjar bli klar pågår förhandling i hovrätten gäller den knark- och vapenhärva som är orsaken till att advokaten är brottsmisstänkt. Tre unga män dömdes till fängelse, alla vill bli frikända.
Under onsdagen hålls den andra av tre rättegångsdagar.
Läs alla artiklar om: Den utsmugglade knarkkartan
Gå till toppen