Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Maria Barlöv reflekterar kring sin uppväxt

Maria Barlöv, Lundabo och känd från Bolibompa, kom som adoptivbarn till Sverige 1970. Men att växa upp som mörkhyad i ett kritvitt 70-tals-Sverige var svårt. I sin nya monolog "Är du svensk?"som ges på Stenkrossen gör hon upp med sin uppväxt.

Maria Barlöv och hon är tidigare programledare för Bolibompa. Hon är nu aktuell med en monolog som handlar om adoption och har premiär på Stenkrossen på Kulturnatten.Bild: Ingemar D Kristiansen
Maria Barlöv föddes i Addis Abeba 1969 och kom till Sverige 1970 som en åtta månaders bebis. Hon startade sitt liv i ett hus i Solna utanför Stockholm. Tillvaron var typisk för 70-talet. Orange-brun inredning och en mamma som bibliotekarie, en pappa som var läkare och så Maria som liksom de flesta små barn mest tyckte om att leka. Maria Barlöv minns det som en ljus tid, den tidiga barndomen. Att hon inte hade samma utseende som de andra barnen hade inte börjat spela någon roll än.
– Jag minns första gången jag blev medveten om att jag såg annorlunda ut. Jag kanske var fyra år och satt utomhus med en kompis som undrade varför jag inte såg ut som min mamma. Jag svarade bara att jag hade legat i en annan mammas mage, och sen var det inget mer med det, säger Maria Barlöv.
Men i takt med att hon blev äldre började hennes jämnåriga bli mer elaka. De började reta henne för hennes hudfärg och hennes burriga hår. Hon kände ett större och större avstånd till skolkamraterna och andra i sin omgivning.
– Det var som att jag enbart var mitt utseende. Det fanns till och med lärare som uttryckte att jag var dålig i skolan på grund av mitt ursprung. Jag blev väldigt tyst och inåtvänd.
Maria Barlöv beskriver hur svårt det var att utvecklas och lära känna sig själv när ens brister hela tiden kopplades till hur man såg ut. Hon började undra om hon kanske var så dålig som folk sa.
– Jag var inte den som hade en dräpande replik att komma tillbaka med. Istället blev det så att jag grät på kvällarna när jag låg ensam i min säng.
Under hela högstadietiden drömde Maria Barlöv om en sak: att stå på scen. I åttonde klass fick man lägga till valfria tillval i schemat. Maria Barlöv valde teater.
– Vi skulle spela en komedi som utspelade sig på ett sjukhus. Jag spelade en tant som skulle säga något lustigt. Och när jag gjorde det så skrattade folk för första gången åt mig för att de tyckte att jag var rolig. Inget hånskratt eller flinande, de skrattade med mig.
Efter det har målet varit tydligt för Maria Barlöv, hon vill underhålla. Vägen har inte varit spikrak. Men sen den dagen i åttan har hon på ett eller annat sätt hållit på med underhållning och teater, och under ett par år kunde man se henne som programledare på Bolibompa.
Hon föddes i Etiopien, startade sitt liv i Solna och har sedan flyttat runt i flera delar av Sverige. Innan hon kom till Lund bodde hon i Stockholm där hon arbetade och gick Calle Flygares teaterskola.
– Vi bestämde oss för att flytta till Lund för sju år sedan eftersom att vi gillar staden. Min mamma bor här och det är lite enklare att leva här.
När hon nu börjar närma sig 50 så känner hon att hon har en historia som hon vill dela med sig av. Via scenkonsten vill hon sprida medvetenhet kring rasism och mobbning.
– Jag visste att jag ville få ut min berättelse på något sätt. Jag övervägde att skriva en bok men valet föll tillslut på att hålla en monologföreställning. Det är teater jag är bäst på och jag vill att det ska kännas intimt.
Under ett års tid har Maria Barlöv skrivit manus till sin monolog "Är du svensk?" som kommer att handla om hennes uppväxt. Föreställningen är ungefär 45 minuter lång och enligt Maria Barlöv kommer den att bli både sorglig och rolig.
– Det jag vill att folk ska fråga sig efter föreställningen är: Är det så himla viktigt vem som har fött oss? Eller är vi i slutändan bara människor?
"Är du svensk?" har premiär på Stenkrossen på Kulturnatten den 17 september och visas även den 15 och 16 oktober.
Gå till toppen