Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya konsthallschefen vill satsa på kvinnliga konstnärer

Den nya konsthallschefen Mats Stjernstedt kommer att lägga tonvikten på kvinnliga konstnärskap på Malmö konsthall. ”Det är spännande att addera något till en historieskrivning om man går sin egen väg”, säger han.

Mats Stjernstedt tar över som konsthallschef i Malmö. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet.
På måndagsförmiddagen blev det klart att Mats Stjernstedt, idag konstnärlig ledare på Kunstnernes hus i Oslo, tar över som konsthallschef i Malmö vid årsskiftet.
När Dygnet Runt når honom på telefon så är han i Helsingfors i Finland för att ha ett möte inför sitt arbete som kurator för den nordiska paviljongen på Venedigbiennalen 2017. Det är en väldigt glad Mats Stjernstedt som svarar.
Vad vill du göra med Malmö konsthall?
– Jag vill göra riktigt bra utställningar. Det har varit grundstenen i någon form av vision. Malmö konsthall är en fantastisk institution som ligger i ett bra sammanhang både nationellt och internationellt.
– Jag har alltid jobbat lika mycket med nationellt/lokalt och internationellt, fördelat ungefär 50-50, vilket man kan se om man ser på mitt utställningsprogram de senaste åren. Det som jag har lärt mig i Oslo, där jag har varit i sex år, är att det är viktigt att förankra lokalt och historiskt. Men när man får ett nytt arbete börjar man om. Man måste förstå vilka utställningar som fungerar för just den platsen. Det är ett grupparbete och man får utgå från vilken kapacitet och ekonomi som varje ställe har.
När det kommer till frågan om konstnärskap så presenterar Mats Stjernstedt en tydlig inriktning på kvinnliga konstnärskap.
– För mig är det viktigt vilka konstnärer man representerar. Det är något jag kommer att vara mycket uppmärksam på i Malmö. Det är spännande att addera något till en historieskrivning om man går sin egen väg. Jag tycker att de kvinnliga konstnärskapen är underrepresenterade på många konstinstitutioner. Jag vill gärna ha en tonvikt på kvinnliga konstnärskap i Malmö konsthall.
– Jag vill gärna göra utställningar som behandlar stora ämnen som vi kan uppfatta i samtiden, men även är relevanta på ett lokalt plan.
Kan du ge ett exempel?
– Ja, jag är intresserad av att titta på konflikten i Mellanöstern och se vilken konst som visats före och efter den.
Vad är det som lockar dig med Malmö konsthall?
– Det är en av Sveriges tyngsta institutioner, utan tvekan. Det är en fantastisk lokal. Den är väldigt generös att arbeta med för en person som gör utställningar, men den är också generös för publiken som besöker. Sen tycker jag att Malmö befinner sig i en spännande period och jag såg detta som en möjlighet att flytta tillbaka hit.
Mats Stjernstedt har bott i Malmö tidigare. Han lämnade staden 1996 och var då en del av Malmös fria konstliv.
– Allt började i Malmö för mig. Jag började som en frilansare som gjorde egna projekt med vänner och kollegor. Jag jobbade lite med Wanås, med gallerier och har senare föreläst på Malmö konsthögskola.
Vem är Mats Stjernstedt som person?
– Jag trivs väldigt bra i min yrkesroll och ser mycket fram emot att vara en representant för Malmö konsthall. Jag är väldigt dedikerad till konsten och tycker att jag har ett otroligt bra jobb. Sen tycker jag att jag är en bra chef som kommer bra överens med min personal.
Vad händer nu?
– Nu ska jag gå tillbaka till min personal och diskutera oss fram till vad som ska komma först. Jag har en stor uppgift att göra den nordiska paviljongen till Venedigbiennalen nästa år och samtidigt ska jag arbeta vidare med mitt förordnande i Oslo fram till årsskiftet. Men jag kommer till Malmö och ska jobba lite här parallellt.
Håll koll på Malmös konstliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen