Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Planerade att mörda "häxor" – nu är han på rymmen

I februari dömdes mannen för att ha planerat att halshugga sin svåger. Trots att åklagaren ansåg att han var för farlig för permission beviljades den. Nu har 38-åringen rymt.

I polisens förundersökning finns bilder på flera lappar i Malmö om mannens pågående häxjakt.
– Vi är livrädda. Vi sitter hemma i våra lägenheter allihopa och vågar inte gå ut, berättar en anhörig till 38-åringens exfru som han tidigare hotat och misshandlat.
Mannen dömdes i februari i år till sluten rättspsykiatrisk vård för att ha förberett en brutal avrättning på sin svåger. Den rättspsykiatriska undersökningen visade att 38-åringen led av en allvarlig psykisk störning.
I somras ansökte chefsöverläkaren på rättspsykiatrin i Skåne om att få ge 38-åringen permission. Det handlade om frigång inne på sjukhusets område i Hässleholm två gånger om dagen, 15 minuter per gång.
En ansökan som åklagaren invände mot.
Läs också Skulle halshugga och bränna upp svåger – nu döms ”häxjägaren”
– Det var en kollega till mig som skrev det formella yttrandet, men jag instämmer helt. Jag anser att han är farlig, att det är för tidigt för en sådan permission, säger åklagaren Lisa Åberg som ledde åtalet mot mannen.
Åklagaren skrev i sitt yttrande att permissionen kom alldeles för snart, att risken för att han skulle begå grova brott fortfarande var stor.
Trots det beviljades frigången och i början av förra veckan rymde 38-åringen.
Rättspsykiatrin i Skåne bekräftar att en person avvek på tisdagseftermiddagen och att personen fortfarande inte återkommit.
– Vi kan inte säga mer än så eftersom vi har patientsekretess, säger Robert Rydbeck, verksamhetschef på rättspsykiatrin i Region Skåne.
Den 38-åriga mannen dömdes förra sommaren av Malmö Tingsrätt för att ha misshandlat och frihetsberövat sin exfru och för att ha misshandlat sin son.
Läs också ”Planen var att fånga, binda och halshugga honom”
Under rättegången berättade exfrun att mannen anklagat henne för häxkonst och trolleri sedan år 2010, och att det intensifierats. Han beskyllde henne bland annat för att ha orsakat släktingars missfall och diabetes genom tankeöverföring.
Han dömdes då till fängelse i fyra månader.
Förra hösten greps mannen utanför sin svågers bostad i Malmö. Han hade planer på att fånga, binda, halshugga och sedan bränna upp svågern.
Under rättegången påstod den 38-årige mannen att han var på "häxjakt" och att de rättsvårdande myndigheterna var på hans sida.
I sin dator hade han en lista med 56 namn på personer som skulle gå samma öde till mötes.
– Det är jag som är guds domare. Och jag pekar och säger vem som är skyldig, sade 38-åringen i rätten.
Trots hoten och trots att exfrun nu lever med skyddad identitet så tog det två dagar innan familjen informerades om att mannen var på rymmen. På måndagen dök han upp i Malmö.
– Idag har han letat efter sin exfru på hennes jobb, säger släktingen.
– Vi är jätterädda att han ska hitta oss och komma dit, säger släktingen.
De förstår inte varför polisen inte får tag i honom.
– Malmö är en liten stad, han har ju varit på arbetsplatsen och det finns andra som har sett honom, säger släktingen.
På polisen i Malmö är ärendet kateogriserat som en handräckning från rättspsykiatrin i Hässleholm som först har lämnats till Kristianstad.
– Vi har fått handlingar i ärendet här och vi har en grupp som jobbar dagtid med att söka efterlysta personer. Men tyvärr är det så att om vi inte kan hitta personer på deras hemadresser så är det inte så lätt , säger Daniel Jonasson, inre befäl på polisen i Malmö.
Enligt Daniel Jonasson så är det rättspsykiatrin som avgör hur farlig personen är och därför hur prioriterat ärendet ska vara för polisen.
Kan du se vilken bedömning de har gjort i det här fallet?
– Nej.
Läs mer i vår granskning av rymningar från rättspsyk i Malmö.
Gå till toppen