Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Utgrävningarna i gång efter rekordsommar

Nu har höstens utgrävningar vid Uppåkra Arkeologiska Center börjat. Det är studenter i arkeologi som börjar terminen med tre veckors seminarieutgrävning.

Grävchef för utgrävningen i Uppåkra är Jan Apel, lektor i arkeologi, Lunds universitet.Bild: Ingemar D Kristiansen
Men även innan dess har det varit fullt av aktivitet. Under sommaren har guidade visningar, arkeologiskola och arkeologins dag varit populära aktiviteter som slagit besöksrekord.
– Många skolklasser kommer hit, men vi har också märkt att intresset hos barnfamiljer har ökat, berättar Ulrika Randver, platsansvarig vetenskapspedagog vid Uppåkra Arkeologiska Center.
– På arkeologidagen hade vi besöksrekord.
Ulrika Randver är guide på Uppåkra arkeologiska center.Bild: Ingemar D Kristiansen
Grävningen fokuserar just nu på en ugn, väster om kyrkan, som kan berätta om hur vardagen såg ut på järnåldern. Där finns även rester av vad som tillagades i ugnen.
– Ugnen är spännande. Den är inte spektakulär, men analyser av fröer och annat vi hittar i anslutning till den berättar om allt kringarbete som krävs för att hålla igång en så här stor by. Här har man lagat mat och tillverkat öl, berättar Jan Apel, lektor i arkeologi vid Lunds universitet och ansvarig för utgrävningen.
– Alla levde ju inte såhär, i en stor by, på järnåldern. De flesta levde ju som bönder.
Jan Apel gräver just nu tillsammans med 14 studenter från det internationella mastersprogrammet i arkeologi.
– Jag gillar att det är ett så praktiskt program. Vi får vara med och gräva och lära oss om alla delar i processen, säger Rachel Masters från USA, en av studenterna.
Tidigare har man bland annat funnit ett tempel och en vapendepå vid Uppåkra, som visar att platsen var av stor betydelse. Dessutom var den stor till ytan, 40 hektar, närmare bestämt. Människor bodde i byn i nästan 1000 år men tappade i betydelse när närliggande Lund grundades.

Uppåkra - mycket större än Birka

Bosättningen i Uppåkra sträcker sig över 40 hektar och människor bodde på platsen från ca 100 år f. kr. till ca år 1 000 e. kr. Birka i Mälaren är jämförelsevis 7 hektar stort och var ett handelscentrum i 200 år.
De första fynden i Uppåkra hittades när en lada skulle byggas på 1930-talet.
Det äldsta fyndet på platsen är en 4 000 år gammal grav.
Det tillverkades mycket hantverk i Uppåkra. Allt från stor produktion av kammar av horn till högkvalitativt guldsmide.
Källa: National encyklopedin
Gå till toppen