Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vattenfall kan mista dansk storaffär

Statliga Vattenfall kan få bygga två stora vindkraftsparker utanför Danmarks kust. Men de danska politikerna är oense om miljardprojektet och det är oklart om det blir av.

Vindkraftverk i Öresund. Arkivbild.Bild: Paul Kleiven/NTB scanpix/TT
– Det är en riktigt bra fråga, svarar Vattenfalls landschef i Danmark, Ole Bigum Nielsen, när TT undrar om vindkraftsparkerna verkligen kommer att byggas.
På måndagen blev det i alla fall klart att den svenska, statliga energijätten har vunnit den danska statens upphandling av kustnära vindkraft. Upphandlingen gällde två vindkraftsparker i områdena Vesterhav Nord och Vesterhav Syd, med en sammanlagd effekt på 350 megawatt. Enligt Vattenfall låg vinnarbudet på 0,475 kronor per producerad kilowattimme.
Men frågan om den kustnära vindkraften är en politiskt het potatis i Danmark. Den danska regeringen meddelade redan när resultatet av upphandlingen presenterades att vinnarbudet kommer att avvisas. Flera andra partier är dock positiva och enligt Vattenfalls bedömning stöds projektet i nuläget av en majoritet i folketinget.
Oavsett hur det blir är Vattenfall kritiskt till politikernas velande.
– Den här osäkerheten är olycklig för både Vattenfall och för vindkraftsbranschen i Danmark, säger Ole Bigum Nielsen.
Vindkraften är, mot bakgrund av den senaste tidens låga elpriser, allt mer ifrågasatt. Samma dag som den danska affären presenterades publicerade Svenska Dagbladet en intervju med Vattenfalls vd Magnus Hall, där han pekar på risken för "en allmän paus" i vindkraftsinvesteringar i Sverige.
Men att Vattenfall vann den danska upphandlingen är "fantastiska nyheter", säger Hall i ett pressmeddelande från bolaget.
– Det är en viktig affär, det råder inget tvivel om det, säger Ole Bigum Nielsen, som hoppas på ett snart besked från politikerna om projektets framtid.

Fakta: El till 375 000 hushåll

De danska vindkraftsparkerna ska, om projektet blir av, uppföras utanför Jyllands västkust, i närheten av Hvide Sande respektive Thyborøn.
Med en sammanlagd effekt på 350 megawatt kommer vindkraftsverken kunna producera el till 375 000 danska hushåll.
Målet är att byggandet ska påbörjas 2019 och att vindkraftverken ska börja leverera el 2020.
Källa: Vattenfall
Gå till toppen