Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: "Att någon tvingas att ta av sig sina kläder kan aldrig betraktas som frihet."

Med vår bild under hashtaggen #mittbadmittval vill vi visa hur badande kan se ut i ett jämställt samhälle. Där badar kvinnor sida vid sida oavsett val av klädsel och religiös tillhörighet. Det skriver styrelsen för föreningen Systerskap och religionsmöte.

Vi uppmanar alla att lägga upp badbilder som visar på frihet, jämlikhet och systerskap under #mittbadmittval, skriver styrelsen för föreningen Systerskap och religionsmöte.
Bilder av kvinnor som av män med vapen tvingats klä av sig burkinin sprids i sociala medier. Bilderna är tagna i Frankrike, landet vars motto är ”frihet, jämlikhet, broderskap” och har väckt debatt över hela Europa, även i Sverige.
Som en reaktion på den svenska debatten, och som en motbild till de bilder som vittnar om förtryck och ofrihet, publicerar vi i styrelsen för den interreligiösa, kvinnoseparatistiska föreningen Systerskap och religionsmöte därför en bild under hashtaggen #mittbadmittval på sociala medier.
Vi vill visa en bild av frihet, jämlikhet och systerskap.
De flesta av oss i styrelsen är med på fotot, och vi är klädda i badkläder vi själva valt och känner oss bekväma i.
Att någon tvingas att ta av sig sina kläder kan aldrig betraktas som frihet.
Patriarkala strukturer styr hela världen. I debatten framkommer emellertid uppfattningen att muslimska kvinnor är mer förtryckta än sekulärt västerländska på grund av sin klädsel. Men oavsett om kvinnor bär burkini, baddräkt, bikini eller är nakna formas deras val av den manliga blicken. Därför angår den uppblossade debatten kring vad kvinnor ska ha på sig när de badar inte enbart muslimska kvinnor.
Kvinnor ska ha frihet att välja själva och rätt att bestämma över sina egna kroppar.
Som religiösa kvinnor möter vi inte sällan uppfattningen att vi behöver hjälp att befrias från religionens förtryck. Så är det också i debatten om bruket av burkini, som oftast pågår utan att muslimska kvinnor deltar.
Att diskutera bruket av burkini utan att muslimska kvinnor är med innebär att en ojämn maktbalans uppstår. Självklart finns det förtryckande strukturer inom religioner precis som i samhället i stort. Men längtan efter att rädda den religiösa kvinnan vittnar snarare om en religiös okunskap än om en feministisk analys.
Med vår bild under hashtaggen #mittbadmittval vill vi visa hur badande kan se ut i ett jämställt samhälle. Där badar kvinnor sida vid sida oavsett val av klädsel och religiös tillhörighet.
Vår förening Systerskap och religionsmöte består av muslimska, judiska och kristna kvinnor. Grundbulten är respekt för de andras upplevelser och gudsrelation. Att ta en systers religiösa upplevelse på allvar vittnar om systerskap.
Att utgå från att alla religiösa uttryck som avviker från en västerländsk sekulär norm bygger på ett patriarkalt förtryck är att missa stora delar av den frihet religionen kan skänka.
Debatten om burkinin och sjalen i allmänhet vittnar om en religiös analfabetism och frånvaro av reflektion kring intersektionell feministisk analys, alltså att kvinnor kan vara utsatta för olika former av förtryck beroende på klass, etnicitet, kultur och religion.
Kvinnor i Sverige berättar att de känner sig utsatta, ifrågasatta, när de bär de badkläder de själva föredrar på svenska badhus och stränder. Bad ska innebära glädje, lekfullhet, hälsa och gemenskap. Att hindra kvinnor från att kunna vara med om det, dessutom i många fall på felaktiga grunder, kan aldrig vara en feministisk handling, något som en del debattörer hävdar.
Vi uppmanar alla att lägga upp badbilder som visar på frihet, jämlikhet och systerskap under #mittbadmittval. För kvinnans rätt att få bada i fred – oavsett religiös tillhörighet eller val av klädsel.

Clara Sjöberg

Aslihan Ekinci Kaba

Lisa Vinsander

Kaoula Channoufi

Agneta Hansson

Rebecca Lillian

Läs också "Det blir knepigt när vissa kvinnor accepterar inskränkningar i sina möjligheter."
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen