Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Den nya elgatan till Skåne försenas ännu mer

Skåningarna får vänta till november innan de svenska elpriserna kan utjämnas. Sydvästlänken, det skandalomsusade högspänningsprojektet som ska ge Skåne billigare el, har nämligen försenats ytterligare.
Svenska kraftnäts gigantiska omriktarstation i Lyby utanför Hörby tas i drift tidigast den 20 november i år, mer än tio år senare än vad som ursprungligen planerades.Bild: Emmalisa Pauly
Den nya elgatan skulle stå klar för två år sedan, men har försenats gång på gång.
Nu skjuts driftstarten åter upp. Först i slutet av november kan Sydvästlänken tas i bruk.
– Det är av samma skäl som senast vi aviserade en försening, säger Olof Klingvall, presschef på Svenska kraftnät, det statliga bolag som ansvarar för bygget.
– Vi har att göra med delvis oprövad teknik. Det ligger bakom att leverantören inte hunnit färdigställa omställningsstationerna i småländska Barkeryd och skånska Lyby. Det är en information som vi fått från leverantören, säger Klingvall.
Sydvästlänken är den största satsningen i Sydsverige på storskalig strömförsörjning sedan kärnkraftverken i Barsebäck, Oskarshamn och Ringhals byggdes på 1970-talet.
Den omfattar två nedgrävda högspänningsledningar med en maxeffekt på vardera 600 MW, det vill säga lika mycket el som en gång kunde produceras på Barsebäck.
Strömmen leds från Hallsberg och ner till Skåne. Här har det byggts en jättelik kraftstation i det så kallade Hurvakorset vid Lyby för mångmiljonbelopp.
Omställningsstationen i Lyby kommer under de närmaste decennierna att bli samma knutpunkt för strömförsörjningen i Skåne som Barsebäcksverket var under åren 1975-2005.
Totalt slukar bygget av Sydvästlänken 7,8 miljarder kronor, varav en halv miljard täcker utgifterna för nya ställverk.
Sydvästlänken har varit kantad av skandaler. Bland annat har Svenska kraftnät gått ut med att kraftgatan skulle få högre effekt än vad som blivit fallet.
Driftstarten för Sydvästlänken har skjutits upp flera gånger. I november i fjol kom besked att invigningen försenats till februari, i februari sköts starten upp till juli, i juli kom besked att den skulle tas i drift först den 30 september.
Häromdagen skickade Svenska kraftnät ut ett pressmeddelande om att man går in i skarpt läge för Sydvästlänken först den 20 november. Men inte ens den dagen är helt säker.
– Alla byggnader är klara, kabeln är nedgrävd. Just nu pågår tester av förbindelsen. Jag kan inte de tekniska detaljerna, men det gäller att mjukvara ska samverka på rätt sätt med hårdvara, säger Olof Klingvall.
Bygget av Sydvästlänken har präglats av stor osämja och flera juridiska processer mellan Svenska kraftnät och den franska leverantören GE Grid (tidigare Alstom). Bolagen har utan framgång stämt varandra inför Stockholms tingsrätt och krävt varandra på mångmiljonbelopp.
Förhoppningen är att kraftledningen ska vara klar innan generaldirektören Mikael Odenbergs förordnade går ut den 28 februari. Regeringen påbörjade i juni rekryteringen av en ny chef för Svenska kraftnät. Enligt uppgift till Sydsvenskan är Miljöpartiets tidigare språkrör Åsa Romson en av de hetaste kandidaterna.

Sydvästlänken

Sydvästlänken är en 430 km lång högspänningsledning som gör Sydsveriges elnät robustare.
Ledningen jämnar ut prisskillnaden på el mellan Syd- och Nordsverige.
Den säkrar att Skåne och Danmark undgår strömavbrott av den typ som inträffade den 23 september 2003.
Den säkrar att vindkraftsparker kan anslutas till elnätet.
Projektet bygger på ett beslut från november 2005. "Ledningen beräknas bli klar år 2011", hette det i maj 2006.
Den har dels byggts som luftledning (växelström), dels som markkabel (likström).
I Nässjö och Hurva har Alstrom byggt gigantiska omriktarstationer som gör likström till växelström.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen